Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Erna Solberg og Høyre har nå nesten dobbelt så stor oppslutning som Arbeiderpartiet. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen FOTO: Hans Kristian ThorbjoernsenBilde 1 av 1

Erna skjelte ut landets kraftkommuner

Erna er kampklar. I dag skjelte hun ut landets kraftkommuner for å ikke hjelpe innbyggerne med strømregningen. Det vi her i redaksjonen hadde som tema i går.

Mye tyder på at Erna og Høyre sentralt har startet kommunevalgkampen allerede, og bruker strømpriskrisen som argument. Erna og partiledelsen reiser land og strand og markerer seg, og kritiserer regjeringen for deres håndtering av krisen.

I dag var høyreledelsen i Risør. Her skjelte hun ut alle kommunene som var i området rundt, ja kommuner helt fra Oslo til Bergen. Hun sa blant annet at hun ikke hadde respekt for måten kommunene budsjetterte sine inntekter. Hun mente at kraftkommunene burde gitt penger til innbyggerne, slik vi skrev i går.

Det er VG  som melder om dette i dag. De har laget sak om temaet vi her i redaksjonen skrev om i går, og at Erna i dag uttaler det som vi konkluderte med i artikkelen med Tokke som eksempel.

Erna uttaler til VG i dag om kraftinntektene kommunen får at:

– Det jeg egentlig ikke har respekt for, er når kommuner, fylker og staten bestemmer seg for å bruke de pengene på ting vi har lovet i valgkampen i stedet for å tilbakeføre det til folk.

Kraftkommuner

Norge har ca. 200 kraftkommuner som har inntekt i form av konsesjonskraft, konsesjonsavgift, eiendomsskatt og naturressursskatt og utbytte.

Inntektene dreier seg om milliarder av kroner.

Bare noen helt få kommuner lar innbyggerne få del i disse inntektene. Tokke kommune vi Telemark er en av disse.

Mange av kommunene i sørvest som var i krisemøtet med Støre denne uka har slike inntekter.

Tokke kommune skiller seg ut på alle måter. Også ved at kommunen har lite folketall og store kraftinntekter. Dette gjør at kommunen har en unik mulighet ikke alle kommuner har, og velger å benytte seg av denne.