Vannkraftverket ligger i kort avstand til den kjente Trolltunga.
Vannkraftverket ligger i kort avstand til den kjente Trolltunga. FOTO: Getty Images

Strømskandalen i Odda – organisert villedning

Tysk jernbane lyver. Statkraft har gitt dem muligheten – og har fått penger for det.

Saken om Mågeli kraftverk som skulle forsyne tysk jernbane med all sin vannkraft har skapt bølger i media de siste dagene. Statkraft har gått ut og meddelt at det ikke er avtalt at det skal selges vannkraft eller elektroner, men at de har gitt garanti for at tysk jernbane drives av grønn energi (opprinnelsesgaranti).

Statkraft har garantert for 190GWH strøm tilsvarende forbruket til ca. 10.000 husstander, eller forbruket til flere av byene på sørvestlandet.

Misbruk av ordet garanti

EnergiNytt24.no ringte Statkraft i dag og spurte om hva som ville bli situasjonen om det ikke blåste i Tyskland om 5 år slik at vindkraften kunne drive Deutsche Bahn, i tillegg til alt det andre de bruker strøm til i Tyskland. Knut Fjerdingstad i Statkrafts kommunikasjonsavdeling opplyste at han ikke visste svaret på det.

Uansett var det ingen forpliktelse for Statkraft å levere strøm til Tyskland for å dekke behovet de måtte ha i følge Fjerdingsstad, om dette ikke kunne oppdrives i Tyskland.

Betyr det at når noen har kjøpt og betalt for opprinnelsesgaranti som dere har solgt, og kan bruke dette i markedsføringen, så er det ingen garanti fra dere for at de leverer med bruk av grønn energi uansett hvor den måtte komme fra? Ja det er korrekt, svarte Fjerdingstad.

Villedende markedsføring

Det at noen påstår at de bruker grønn energi i markedsføringsøyemed mens de i realiteten benytter kraft fra kullkraftverk, er brudd på markedsføringsloven i norsk sammenheng. Norsk markedsføringslov gjelder imidlertid ikke i Tyskland.

Det betyr at det finansielle systemet med opprinnelsesgarantier for etablerte vannkraftverk er helt meningsløst sett fra en forbrukers ståsted. Det eneste som oppnås, er tilrettelegging av villedende markedsføring fra de som kjøper garantiene. Dette er aldeles ingen garanti for at tysk jernbane går på annet enn strøm fra skitten kull og gass.

Bare kraftprodusentene som tjener ekstra

De eneste som får fordel av den misvisende finansielle ordningen, er kraftprodusentene. Det er de som avtaler og dikterer hva de skal ha betalt for den meningsløse garantien. Den er meningsløs, for de høye strømprisene gjør at de uansett har egeninteresse av å levere strøm inn i nettet og tjene på det.

Problemet er motsatt av å levere i nettet i dag, nemlig å få produsentene de til å stanse tømmingen av vannmagasin.