Espen Fjeld, Energi Salg Norge AS. FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg
Espen Fjeld, Energi Salg Norge AS. FOTO: [email protected] #cfwesenberg FOTO: CF-Wesenberg

Akutt situasjon: Lavpris-strømleverandører kan kollapse

Nå sliter også strømleverandører med å betale strømregningene. Mange kan gå over ende fremover, sier Espen Fjeld i Energi Salg Norge AS til Energinytt24 i dag.

Strømleverandører må ha arbeidskapital tilsvarende 2 måneders strømsalg for å ha rimelig sikkerhet mot egen økonomisk kollaps. Disse selskapene må nemlig «legge ut for din strømregning» når de selger strøm. Når strømprisen er 5 eller 10 ganger så høy som tidligere, betyr det at arbeidskapitalen må være tilsvarende mye høyere, sier Espen Fjeld i Energi Salg Norge AS til Energinytt24 i dag

Dette er det mange lavpris-strømleverandører som sliter med i dag og fremover, sier strømsalg-spesialisten. Han ser mørkt på kommende vinter og tror mange av disse strømleverandørene må foreta grep for å overleve i et urolig marked.

Energisalg Norge er mellomledd mellom Nordpool og ca. 20 strømselskap. Fjeld har god innsikt i problematikken og tror at større aktører med kapital i ryggen kan benytte anledningen til å kjøpe opp mindre selskap, men heller ikke dette er sikkert. Det dreier seg om så store beløp og det er så stor usikkerhet, at kanskje heller ikke de store har interesse av å vokse mer. Et annet alternativ er at selskapene må legge på prisene, for å dekke inn de økte kapitalkostnadene.

Fjeld frykter også at mange småbedrifter i Sør-Norge vil kunne misligholde strømregningen fremover mot vinteren om prisene fortsetter å være høye. Dette vil kunne bli en ekstra belastning for strømselskapene som da ikke får oppgjør for siste tidens leveranse, sier Fjeld.

Finansminister Vedum uttalte i går at Regjeringen ikke så noe stort behov for å hjelpe den norske kraftindustrien. Det er uklart om han også siktet til strømselskapene, slik Sverige også vil hjelpe (for den store aktøren Vattenfall står nå i fare for å gå under).