Nasdaq, foto: Istockphoto
Nasdaq, foto: Istockphoto FOTO: Getty Images

De spilte og satset grønt på Nasdaq, og kan nå ha tapt alt – bør Norge overta som europas kraftnasjon??

Mange europeiske kraftselskap har avtalt fast lavpris bilateralt og satset på Nasdaq-børsen. Nå kan mange ha tapt alt. Bankene vil ikke mer, og Sverige må gå inn med midlertidig krisehjelp for de som er på den svenske børsen. Mange må fremover kanskje gi opp, og det kan bli spørsmål om Norge med sin fulle pengebok bør benytte anledningen til å bli Europas kraftnasjon. Flere enn Sverige vil nemlig måtte foreta seg noe i nær fremtid.

I går avholdt den svenske Regjeringen pressekonferanse og varslet flere hundre milliarder kroner på bordet innen 2 dager, for å sikre at børsnoterte strømselskap ikke faller over ende i det finansielle ansvaret de selv har påtatt i kraftprisspekulasjon på børs. De må stadig stille høyere og høyere garantier overfor Nasdaq, etter hvert som spotprisen stiger, og bankene sier nå tilsynelatende stopp. Det er derfor den svenske Regjeringen i går måtte stille opp, for å hindre fullstendig strøm-propp i det europeiske markedet som berører Sverige.

I Norge har ikke kraftprodusenter gjort finansielle handler på Nasdaq i samme omfang, tilsvarende konkursen vi husker fra krafttraderen i Grimstad i 2018.

Det som skjedde i dag i Sverige var varslet og kjent for de som har oversikt over europas engasjement på Nasdaq og kunnskap om bankenes frykt for å stille mer sikkerhet i dag. De solgte fastpris og satset på at prisene ikke skulle stige høyere enn de avtalte bilateralt. Flere land i Europa vil komme i samme situasjon som Sverige.

Norge kan med Statkraft og Oljefondet nå benytte muligheten til å sikre en betydelig del av Europas kraftproduksjon. Dette vil være en fordel både for Norge og resten av Europa. Det er all grunn til å anta at avkastningen vil være vel så bra som den er i andre sektorer av næringslivet.