Statsminister Magdalena Andersson under dagens pressekonferansen sammen med finansminister Mikael Damberg og  energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
Statsminister Magdalena Andersson under dagens pressekonferansen sammen med finansminister Mikael Damberg og energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. FOTO: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Full energikrise i Europa – Sverige innkaller Riksdagen til ekstraordinært møte mandag

Statsminister Magdalena Andersson (S) sier i en pressekonferanse i dag at regjeringen vil gå inn med flere hundre milliarder kroner som finansiell sikkerhet innen førstkommende mandag. Riksdagen er innkalt til ekstraordinært møte samme dag.

Det er full energikrise i Europa etter at Russland i dag har unnlatt å gjenåpne gasstilførselen gjennom gassledningen Nord Stream 1. Gassledningen har vært nede i noen dager i forbindelse med varslet vedlikehold.

Den svenske regjeringen har i dag avholdt pressekonferanse og har varslet at det vil bli satt av flere hundre millarder svenske kroner som kredittsikkerhet overfor strømsektoren for å sikre at det ikke oppstår en finanskrise i Europa som følge av den prekære energisituasjonen som har oppstått.

Samtidig er Riksdagen innkalt til ekstraordinært møte førstkommende mandag, dvs. to uker før Stortinget her hjemme skal avholde møte og diskutere strømstøtte for norske husholdninger og næringsliv.

– Vi behöver vidta åtgärder i tid för att inte hamna i en finanskris. Vi kommer gå fram med likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor. Det här bedöms vara på plats på måndagen innan börsen stänger. Vi kommer inte lämna svenska hushåll och företag åt sitt öde, sier statsminister Magdalena Andersson til Aftonbladet nå i ettermiddag.