Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene. FOTO: TOR MARTIN BAERUM

Ekstremhopp i Vedums ekstrainntekter som følge av strømpriskrisen

Ferske tall fra Energi Norge viser at statens ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene er langt høyere enn tidligere antatt. Hele 70 milliarder konkluderes det med nå. I januar ble de anslått 18 milliarder.

Det har lenge vært kjent at Staten tjener store ekstrainntekter på de høye strømprisene som du og jeg betaler. Nå viser nye tall fra Energi Norge at disse inntektene er langt høyere enn tidligere antatt. Hele 70 milliarder ekstra på strøm i år sier direktør Knut Kroepelien til NRK i dag.

Det er i følge Energi Norge den såkalte grunnrenteskatten i tillegg til økt moms, avgifter og utbytte fra Statkraft at ekstrainntektene oppstår.

Da NRK i januar i år skrev om ekstrainntektene, ble det anslått at tallet var 18 milliarder kroner ekstra til staten.

Administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien, anslår at statens inntekter i 2022 på grunn av de høye strømprisene vil bli 70 milliarder kroner. FOTO: Caroline Roka