EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet

Kraftig økning av tysk gassforbruk samtidig med at EU ber om pristak

Tyske husholdninger gjør nå tilsynelatende det motsatte av å løse energikrisen. De har økt kraftig gassforbruket i husholdningene. Dette melder den tyske avisen Der Spiegel nå i ettermiddag. 

Samtidig med at europeiske medier daglig skriver om at hele Europa sparer energi, viser en ny undersøkelse kunngjort i dag at tyske husholdninger gjør det motsatte. Den viser at tyske husholdninger i dag bruker enda mer gass enn de har gjort i tidligere år.

Det er den tyske avisen Der Spiegel som melder om dette nå i ettermiddag.

I Tyskland er det vanlig med gass til oppvarming og komfyr, i motsetning til Norge hvor alt er elektrifisert.

Undersøkelsen viser at tyskerne nå gjør det motsatte av det EU og tyske myndigheter har uttalt må skje, for å løse energikrisen.

EU med Tyskland som sentral aktør, har for ikke lang tid siden foreslått at EU-land som Tyskland bør få kjøpt billigere gass og det har vært diskutert pristak i solidaritet med de som rammes av de høye energiprisene.

Jeg er blitt enig med statsminister Støre om å sette ned en arbeidsgruppe angående Norges levering av gass til Europa, og arbeidet er startet. Dette uttalte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i sin årstale i EU-parlamentet for to uker siden.

Strømprisen i Europa følger gassprisen og dette påvirker norsk strømpris gjennom utenlandskablene. Mange har redusert strømforbruket her i landet, både for å spare penger og for å unngå risiko for rasjonering. Dette gjelder både norske husholdninger og offentlige bygg, så som skoler og sykehus.