Foto:  Ilja Hendel/Nordpool
Foto: Ilja Hendel/Nordpool FOTO: © Ilja C. Hendel

Nordpool støtter Equinor i at politikere har misforstått strømpriskrisen

Det er en rekke årsaker til de høye prisene, sier Tom Darell som er direktør i Nordpool. Det grønne skiftet, eksportkabler/eksportkapasitet og hydrologisk balanse er de viktigste sier han. Krigen i Ukraina har bare forsterket et allerede eksisterende problem. 

For tre dager siden uttalte Equinors konserndirektør at politikere som peker på krigen i Ukraina som årsak til energikrisen har misforstått. Nå får hun støtte av en av landets fremste strømpris-eksperter.

I sum er det riktig å si at vi har fått dyrere strøm i sørlige Norge på grunn av eksport og eksportkapasitet, men den historisk lave hydrobalansen og begrenset overføringskapasitet mellom prisområder og ikke minst det grønne skiftet, er vesentlig årsaker til dagens høye priser. Dette sier Tom Darell som er direktør i Nordpool (strømbørsen) til Energinytt24 nå i kveld. Da krigen brøt ut i Ukraina, kom dette i tillegg og påvirket gassprisene legger han til.

På samme måte som Equinors konserndirektør, viser han til at prisstigningen på gass allerede startet i fjor høst. Krigen i Ukraina startet i februar i år, og strømprisene i Norge var svært høye allerede i november i fjor.

Darell støtter derved Equinors konserndirektør i at det er feil og misforstått å bare peke på krigen i Ukraina som årsak til de høye strømprisene, slik statsminister Støre har gjort ved noen anledninger og senere blitt støttet av tidligere statsminister Erna Solberg.