Energiomformer for havbruk, utviklet av forskere ved Universitetet i Stavanger.  I sidepanelene er det en spole som gjør bevegelsesenergi  fra havets bevegelser om til elektrisk kraft.
Energiomformer for havbruk, utviklet av forskere ved Universitetet i Stavanger. I sidepanelene er det en spole som gjør bevegelsesenergi fra havets bevegelser om til elektrisk kraft.

Norske forskere med ny oppfinnelse som kan lage elektrisk kraft av vann

Forskere ved Universitetet i Stavanger har utviklet en ny energiomformer som kan skape elektrisitet fra bevegelse i vann.

Forskere ved Universitetet i Stavanger har nå utviklet en energiomformer som kan omdanne strømninger i hav og elver til elektrisk kraft. Oppfinnelsen har fått navnet VIMEC, som står forVortex-Induced Motion Energy Converter. Dette skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding i dag.

– Dette er et veldig enkelt og billig design, sier professor i marinteknologi Muk Chen Ong ved Institutt for maskin, bygg og materialteknologi ved Universitetet i Stavanger. Det er han som sammen med forsker Marek Janocha har utviklet prototypen, fremgår det av meldingen.

Oppfinnelsen skal i følge Universitetet nylig ha blitt testet hos SINTEF i Trondheim. 28 tester har vist at den fungerer som den skal.