Det er på tide at velgerne får vite hva det grønne skiftet vil koste i høyere strømpris, og vi godtar ikke å bli kalt putinister fordi vi vil ha billigere strøm skriver innleggsforfatter.
Det er på tide at velgerne får vite hva det grønne skiftet vil koste i høyere strømpris, og vi godtar ikke å bli kalt putinister fordi vi vil ha billigere strøm skriver innleggsforfatter. FOTO: Getty Images/iStockphoto

På tide vi får vite hva det grønne skiftet skal koste i høyere strømpris for velgerne

Dette er et leserinnlegg. Det gir uttrykk for innsenderens mening.

Vi har hatt en gjennomsnittlig strømpris på runde 35 øre i veldig mange år. Dette har definitivt vært billig i europeisk sammenheng. I dag er situasjonen imidlertid at strømprisen er steget flere tusen prosent. Det har sammenheng med det grønne skiftet. Nå er det på tide å få vite hva dette skiftet skal koste oss nordmenn, og ta en diskusjon vannkraftlandet Norges forhold til Europa som har satset feil i sin energipolitikk. Jeg godtar for øvrig ikke å bli kalt putinist bare fordi jeg ønsker billigere strøm.

Dobling av pris selv etter strømstøtte er trukket fra
Husholdninger får en viss rabatt, men allikevel er netto strømpris mange hundre prosent over gjennomsnittsprisen over veldig mange år og nettleia er økt. Jeg bruker knappe 18.000 kWh og dette kostet 6-7.000 i mange år. Selv etter strømstøtte er trukket fra i dag, er det nå mer enn doblet pris. Med nettleie går omtrentlig kostnad fra knappe 20.000 til 50.000 pr. år.

I landet vårt er det 1.050.000 single husholdninger og det er åpenbart at absolutt alle som «venter på lønning torsdag», altså alle uten likviditet, vil gå en dramatisk tid i møte. Eier du ei hytte vil koste betydelig mer.

Næringslivet
En mindre næringsdrivende med ett forbruk på 100.000 kWh vil få sine kostnader økt fra 35.000 til 1.000.000, en million, om prisen er ti kroner. De får ikke støtte, og vil øke prisene om markedet vil betale det eller så må virksomheten legge ned eller gå konkurs.

Du som forbruker betaler uansett. Enten med økt pris eller ved å miste jobben i en slik virksomhet. Landets regjering svikter fullstendig. Det er utenfor enhver fantasi at offentlig eide selskaper øker sine priser med flere tusen prosent på så kort tid som vi har sett nå.

Uavhengig av hva politikerne sier så starter nå antakeligvis ett konkursras som Finansavisen den siste tiden har skrevet om.

Inflasjon
Det er slett ikke press i hele økonomien. Det er voldsomt press i oljeindustrien som Solberg ga en drømmepakke ingen har hatt mot til å trekke tilbake. Bl.a. denne pakken samt energiprisene er to av tre hovedgrunner til inflasjonen vi har. Begge deler har staten en direkte påvirkning på. Det tredje er en importert inflasjon, den kan vi ikke gjøre noe med. LO hevdet allerede i våres at Sentralbankens mandat er kun å bremse opphetning i Norge, så det kan diskuteres om renteøkninger faktisk er nødvendige om Vedum hadde gjort jobben sin.

Energisparing
Jeg tviler på påstander om at det finnes så mye energisløsing i Norge, slik vi stadig leser påstander om og hvor argumentet er at strømmen må koste mye for å få folk til å spare strøm. Mange som påstår slikt, sammenligner norske husholdningers strømforbruk med forbruket i andre europeiske land.

Dette er imidlertid en irrelevant sammenligning. Øvrige husholdninger i Europa har innlagt gass i boligen og benytter gass til oppvarming. Da blir det ikke samme strøm-behov som vi har, som har helektrifisert alt.

Støre vil bli husket for den som raserte landet
Nå raseres landet av en politikk som vil gå inn i historien som det som ødela Norge. Støre leder dette, men i Høyre kryr det av bidragsytere: Westgaard Halle sa på at Debatten at hun ikke forstår hvorfor en eksportnasjon som Norge kan selge fisk, men ikke strøm og blamerte seg i tillegg med en prognose om en prisøkning vi ler av i dag. Millionær Astrup leker seg på borgernes bekostning i tospann med Barth Eide. AP og H kan fusjonere. De er helt like. De siste vil for øvrig fortsatt ha landstrøm til sokkelen, selv om alle tre er antakeligvis innforstått med at klimaeffekten er tilnærmet lik null.

Nå må vi bare prøve å redde oss gjennom de neste årene. Når jeg ser Vestres engstelse for statlig intervensjon (er litt hult når hans egen bedrift mottok 78 millioner i statsstøtte) og NHO sin iver etter å tekkes politikken for å få til havvindkraft er jeg veldig redd for at korttenkt politikk rett og slett ødelegger landet vårt for lang tid fremover. NHO-Almlid gir pokker i bakern’n på hjørnet, men er pådriver for at Aker og co. skal produsere havvind. Små og mellomstore bedrifter har ingen skikkelig lobby. Det trengs, for bortsett fra Vestre så er det vel svært få som rett og slett forstår hva forretningsdrift er.

Det grønne skiftet
Landet trenger en fundamentalt ny diskusjon om er energi i sammenheng med klima og vår status i ett nødvendig europeisk samarbeid. Det er på tide at velgerne får vite hva det grønne skiftet vil koste og det er høyst på tide at Støre og Solberg slutter å kalle oss som kritiserer absurde priser putinister. Det blir det bare splittelse av.

Gazprom tjente 42 milliarder EUR årets første 6 måneder mot 28 milliarder hele 2021 som var ett toppår. Støre drar inn 1500 ekstra milliarder kroner. Som nasjon bør vi også diskutere vårt eget bidrag til at Europa overlever.

Demonstrasjon den 19. september foran Stortinget
Ett sammensurium av forskjellige interesser treffes i Oslo 19.9 for å demonstrere foran Stortinget. De fleste politikere bør du vurdere å stille opp, og du og jeg i gul vest – det har jeg for egen del aldri gjort det før. Energi vil prege deg og barna dine for all tid fremover. Vår tilgang til ren billig kraft er helt unik. Ikke la Støre, Astrup, Westgaard Halle og alle andre ødelegge det.