Du vil bli overrasket over å se svaret på hvorfor Nord-Norge nå har sjokkpriser på strøm, til tross for lange perioder med mye nedbør og fulle vannmagasin.
Du vil bli overrasket over å se svaret på hvorfor Nord-Norge nå har sjokkpriser på strøm, til tross for lange perioder med mye nedbør og fulle vannmagasin. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Prisene i Nord-Norge må opp for å få eksport

Lurer du på hvorfor strømprisene i Nord-Norge nå går kraftig opp til tross for mye nedbør og overskuddskraft – i så fall vil du bli overrasket over svaret som gjengis her.

Prisene i Nord-Norge har skutt i været de siste dagene, og mange lurer på årsaken. Nord-Norge har fulle vannmagasin som følge av omfattende nedbør over tid og er heller ikke koplet til Europa gjennom de nye store eksportkablene i sør.

Svaret er i følge Ishavskraft at det er stort overskudd av strøm i både Nord-Norge og Nord-Sverige. Det store overskuddet av strøm fra Nord-Norge må da sendes i retning Sverige, og strømprisene i Nord-Norge må da følge prisnivået i Nord-Sverige, sier handelssjef Tom Erik Olsen i Ishavskraft til Europower i dag. Nord-Sverige har kabler sørover, og kan sende sørover legger han til.

Konklusjonen er at både for lite og for mye nedbør, og for lite eller for mye vannkraft en region har, så må uansett strømprisen opp for å få eksport.