Den tyske forbundskansleren forlenger driften til tre kjernekraftverk som var planlagt nedlagt i år. Foto: Illustrasjonsfoto
Den tyske forbundskansleren forlenger driften til tre kjernekraftverk som var planlagt nedlagt i år. Foto: Illustrasjonsfoto FOTO: Getty Images/iStockphoto

Belgisk strømskandale; La ned atomreaktor i helga og vil ha strøm fra Norge

Avvikler kjernekraft for å «blidgjøre de grønne partiene i regjeringen som har vært bemerkelsesverdige for sin langvarige motstand mot atomkraft».

Belgia la i helga ned en av reaktorene i ett av de to store atomkraftverkene landet har, og som står for halvparten av Belgias årlige strømforsyning. Det har vært store politiske diskusjoner om avviklingen og utsettelse av den, men de som har ønsket utsettelse måtte gi tapt tidligere denne uka.

Opprinnelig vedtak om avvikling ble gjort for å «blidgjøre de grønne partiene i regjeringen som har vært bemerkelsesverdige for sin langvarige motstand mot atomkraft». skriver den belgiske avisen The Brussels Times tidligere i uka.

Belgias statsminister har det siste året hatt kontakt med vår egen statsminister Jonas Gahr Støre, om å få lagt en strømkabel mellom Norge og Belgia, slik at Belgia kan få import kraft fra Norge i stedet.

Den belgiske statsministeren Alexander De Croo ønsker seg på sikt en strømkabel fra norsk vindkraft rett til Belgia. Landet skal både avvikle sin atomkraft og etter hvert fase ut fossil energi. For å få dette til må Belgia ha enorme mengder fornybar energi, skrev Teknisk Ukeblad i februar i år.

Det er mange år siden avviklingen av kjernekraft i Belgia ble vedtatt, men det har etter energikrisen inntraff i Europa vært omfattende politiske diskusjoner om å foreta utsettelse av avviklingen. Protestene mot nedleggelsen har nå måtte gi tapt i hvert fall i forhold til denne reaktoren.

Belgia har fortsatt betydelig kjernekraftverk i produksjon, men har som plan at alle skal være avviklet innen 2025.

I Norge har det de siste dagene vært mye omtale av oppstart av privat kjernekraftvirksomhet i regi av Trond Mohn. Den norske Regjeringen ønsker ikke slik kraftproduksjon i Norge og har et klart flertall i Stortinget for dette standpunktet.

Doel kjernekraftverk i Belgia

Belgia har to kjernekraftverk. Doel er det ene, og det består av 4 reaktorer. Det ligger ved elven Schelde i utkanten av Antwerpen.

Kraftverket eies av det franske energiselskapet Engie SA gjennom det 100% eide belgiske datterselskapet Electrabel.

Anlegget står for ca. 30 % av den totale elektrisitetsproduksjonen i Belgia.