London rain
FOTO: Getty Images

Storbritania innfører nå langt bedre strømstøtte enn Norge har

Britene vil nå betale mindre energikostnad enn mange i Sør-Norge, til tross for at Norge produserer billigere strøm. Støre og Vedum bør nå vurdere å øke strømstøtten til 100% over 50 øre.

Storbritanias nye statsminister Liz Truss meldte i rekordfart i dag, at ingen briter skal betale mer enn 2.500 kroner i måneden i strøm/gassregning. Britenes løsning innebærer i realiteten en makspris som gjør at britene skal betale langt mindre i energikostnad, enn de fleste husholdninger i Sør-Norge. Dette gjelder særlig de som bor i enebolig eller har flere i husstanden, og som må bruke over 1.000 kwt/mnd. Slike husstander er det mange av.

Vår egen ordning innebærer nemlig at en gjennomsnittlig bolig betaler ca. 1.000 kroner mer hver måned om strømprisen er 300 øre pr kwt inkl avgifter (1.600 kwt). Det spås imidlertid strømpriser langt over 300 øre til vinteren, og britenes strømstøtte er derfor radikalt bedre enn den vi selv har, til tross for at kostnadene med strømproduksjon er lavere hos oss, om det som kommer frem i dag er korrekt.

Truss kunngjorde også at næringslivet vil få en tilsvarende ordning senere, og innen 6 måneder.

Ordningen ble først omtalt i engelske aviser i dag, blant annet av The Telegraph, og skjedde bare noen dager etter at Truss ble satt inn som landets nye statsminister. Den nye statsministeren har med dette bokstavelig talt vist handlekraft.

Støre og Vedum bør nå vurdere å øke vår egen støtteordning, fra 90 % til 100 %, og med innslagspunkt 50 øre slik mange har krevd.

(Forfatter er administrator for FB-gruppen «Vi som krever billigere strøm»)