Fremtidskontraktene på kraftbørsen Nord Pool steg i dag etter at det ble kjent at Nord Stream 1 og 2 har blitt utsatt for sabotasje.
Fremtidskontraktene på kraftbørsen Nord Pool steg i dag etter at det ble kjent at Nord Stream 1 og 2 har blitt utsatt for sabotasje. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Fremtidskontrakter steg i pris etter gasslekkasje og frykt for sabotasje på Nord Stream

Fremtidskontraktene på Nord Pool steg brått i dag etter at det ble kjent at både Nord Stream 1 og 2 kan ha blitt utsatt for sabotasje.

Strømprisen påvirkes av det som nå skjer med gassledningene Nord Stream 1 og 2. Etter at det i dag ble kjent at de kan ha blitt utsatt for sabotasje, steg prisen brått på fremtidskontrakter ved kraftbørsen Nord Pool. Den steg for vinteren 2023, med 5 – 15 Euro/Mwt eller ca. 5 – 15 kWt.

Det er sjefanalytiker Tor Reiner Lilleholt i Volue Insight som sier dette otil Energinytt24 i kveld.

Lekkasjen påvirker også gassprisen i Europa. Den steg for fremtidskontrakter med over 6 prosent i dag. Dette vil kunne påvirke kostnaden ved strømproduksjon i Europa fremover, og de Europeiske strømprisene deretter. Noe som igjen vil smitte over til Norge gjennom utenlandskablene.

Tyskland ble advart av CIA for flere uker siden om mulig angrep på gassledninger.

Svenske eksperter har opplyst at det ikke er mulig å undersøke gassledningene før de er tomme for gass. De antar at dette kan ta 1 til 2 uker.