If advarer mot strømsparing som kan gi frostskader som ikke dekkes av forsikringen.
If advarer mot strømsparing som kan gi frostskader som ikke dekkes av forsikringen. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Strømsparing kan gi skade som ikke dekkes av forsikringen

Forsikringsselskap kan nekte utbetaling av forsikringssum dersom frostskade skyldes at du har senket temperaturen for lavt og ikke har slått av hovedvannskranen når du er bortreist.

I år forventes det at flere får frost- og vannskader hjemme og på hytta fordi de sparer feil på strømmen. Dette skriver forsikringsselskapet If i en pressemelding i dag. En risikerer også at skaden ikke dekkes av forsikringen.

Sist vinter var det over 2200 vannskader i boliger og hytter på grunn av frost. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. I år frykter If det kan bli verre på grunn av de høye strømprisene.

– Feilaktig strømsparing kan få alvorlige konsekvenser. Kulde i rom der det går vannrør fulle av vann er en ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

If anbefaler derfor å unngå frost i rørene ved å uansett ha på en viss varme i alle rom hvor det er vannrør og å skru av hovedvannskranen dersom en er bortreist noe tid.

– Å sørge for å stenge vannet inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din, sier Clementz i pressemeldingen. Skal du være borte fra boligen din lenge, må du også stenge vanninntaket der, i tråd med sikkerhetsforskriftene. Hvis en skade skyldes grov uaktsomhet, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv, fremgår det av pressemeldingen.

De kommende dagene vil If sende skriv til alle sine kunder og advare om problematikken.