Sylvi Listhaug avbildet utenfor Stortinget i forbindelse med strøm-demonstrasjon 22.9.22. Foto: Redaksjonen
Sylvi Listhaug avbildet utenfor Stortinget i forbindelse med strøm-demonstrasjon 22.9.22. Foto: Redaksjonen

Uberettiget kjefting på Listhaug om årsakene til strømpriskrisen?

Listhaug uttalte på Stortingets talerstol idag, at politikere må slutte å skylde på Ukraina-krigen for de høye strømprisene i Norge. Det fikk både energiministeren og Erna Solberg til å reagere i etterkant.

På stortingets talerstol uttalte Sylvi Listhaug at det må bli slutt på at politikere skylder på Ukraina-krigen for de høye strømprisene vi har i Norge. Det fikk Olje- og energiminister Terje Aasland (AP) og Erna Solberg (H) til å reagere i etterkant. Utidig mener Aaasland.

Omtrent det samme som Listhaug uttalte fra Stortingets talerstol i dag, ble uttalt av konsernsjefen i Equinor og sjefen i Nord Pool, for kort tid siden.

Både Equinor og Nordpool viser i sin oppfatning til en langt mer nyansert og sammensatt fremstilling enn det Aasland og Solberg gjør. Disse som må anses som fagfolk, nevner også at prisene var høye lang tid før invasjonen av Ukraina fant sted. Den fant sted i februar i år.

Fagfolkene peker på at de høye prisene i Norge skyldes langt mer enn krigen, blant annet at Norge er blitt koplet nærmere Europa gjennom de to siste kablene som politikerne (inkl. Frp) vedtok lagt. Videre mener fagfolkene at den skyldes den hydrologiske balansen, som innebærer lite nedbør i Sør-Norge den senere tid. Sist og ikke minst er utfasing av atomkraftverk og det grønne skiftet i hele Europa en viktig årsak.

Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad, uttalte det motsatte av Listhaug i appell utenfor Stortinget i etterkant. Han ble da buet ut av folkemengden som han talte til.