Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene. FOTO: TOR MARTIN BAERUM

Vedum vil ikke hjelpe norske kraftprodusenter, og det er riktig valg.

Det er ikke enkelt å være finansminister i dag.

Det har vært stort fokus på kraftprodusentenes engasjement på Nasdaq nå i helga. Både Sverige og Finland har i helga varslet flere hundre milliarder på bordet for å redde produsenter som har tapt veddemål på Nasdaq.

Vi skrev i dag tidlig at norske produsenter ikke har hatt samme problem, da disse ikke har hatt tilsvarende engasjement på finansbørsen.

I kveld opplyser Vedum at den norske Regjeringen ikke vil gjøre som Sverige og Finland. Begrunnelsen er enkel; at det ikke er like nødvendig.

Det er ikke like nødvendig fordi på grunn av grunnrenteskatten vi i Norge har. Den har gjort at det ikke har vært like lukrativt for produsenter å selge bilateralt til fast pris, med dertilhørende engasjement for prissikring på Nasdaq, i hvert fall når en ser bort fra ordningen for kraftkrevende industri hvor det er unntak.

Dette er den samme grunnrenteskatten som Vedum nå vil endre med lovforslag som nå er på høring. Departementet mener at dette skal gi større incitament for produsentene å gjøre nettopp bilaterale avtaler til fast pris, men da forstås direkte overfor sluttbruker. Så spørs det om det var så lurt å endre grunnrenteskatten likevel, høringsfristen er snart ute og dette blir avgjort senere i høst. De andre landene som nå går inn med sikkerhetsgarantier slik som Finland og Sverige, har ikke tilsvarende grunnrenteskatt ut fra spotpris slik Norge har i dag.

Det er ikke enkelt å være finansminister i dag.