Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier i dag at han vil at kraftprodusentene skal gi gunstige fastprisavtaler på 70 øre/kWt til kundene, og øker samtidig grunnrenteskatten for de samme produsentene. FOTO: TOR MARTIN BAERUM

Vil bruke ekstra-strøminntektene til å dekke pensjonskostnadene

Oppsiktsvekkende uttalelse fra finansministeren på Dagsnytt 18 .

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttalte i dag at han vil bruke overskudd fra statens strøminntekter til dekning av pensjonskostnadene. Dette vil han gjøre i forslaget til statsbudsjett som legges frem neste måned.

Det var i debatt på Dagsnytt 18 med representanter fra SV og Energi Norge Vedum Vedum uttalte det.

Energi Norge har nylig beregnet at ekstrainntektene vil bli langt høyere enn tidligere antatt, og totalt 70 milliarder kroner. Det er flere ganger mer enn det som ble antatt i januar i år.

Vedum gav svaret da programleder spurte han om hva han ville gjøre med de 70 milliardene staten får i ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene, og som ikke går tilbake til husholdningene.

Ca. 40 av de 70 milliardene av inntektene går tilbake til husholdningene i strømstøtte og 3 milliarder skal gå til næringslivet. Det utgjør en differanse på opp mot 30 milliarder kroner. Det var denne differansen programlederen spurte Vedum om hva han ville gjøre med.

I programmet nevnte Vedum også at han vil redusere elavgiften for første kvartal 2023, slik det ble gjort i år. Det utgjør ca. 7 øre/kwt i reduksjon. Elavgiften er i dag 15,41 øre/kwt. Den var i januar – mars i år redusert til 8,91 øre.