Olje- og energiminister Terje Asland besvarte i Stortinget i dag spørsmålet om Regjeringen har gitt opp å få ned de høye strømprisene i landet. Foto: Stillbilde fra Stortingets direktesending
Olje- og energiminister Terje Asland besvarte i Stortinget i dag spørsmålet om Regjeringen har gitt opp å få ned de høye strømprisene i landet. Foto: Stillbilde fra Stortingets direktesending

Aasland på Stortinget i dag: Ingen kvikkfiks å få strømprisene ned igjen

Olje- og energiminister Terje Aasland svarte i Stortinget i dag på stortingsrepresentant Marius Nilsens (FrP) spørsmål om Regjeringen har gitt opp å få lave strømpriser her i landet. Ingen kvikkfiks svarte Aasland.

Stortingsrepresentant Marius Nilsen (FrP) ba Olje- og energiminister Terje Aasland svare i Stortinget på om Regjeringen har gitt opp å få de lave strømprisene tilbake, eller om de høye strømprisene skal bli den nye normalen. Ingen kvikkfiks svarte Aasland nå nettopp fra Stortingets talerstol. Underforstått at Regjeringen ikke har gitt opp.

Norge trenger både mer kraft og bedre kapasitet i strømnettet. Selv om Regjeringen har foreslått økt skatt på vannkraft (høyprisbidraget), så må vannkraftprodusentene tenke langsiktig. De må gjøre investeringer ut fra et 20-års perspektiv, uttalte Asland samtidig som han kritiserte Nilsen for å ikke komme med et konkret forslag til hva han mente Regjeringen burde gjøre annerledes.

Nilsens interpellasjon var sendt inn på vanlig måte i forkant og lød slik:

I over hundre år har ren, rimelig og stabil kraft vært et av Norges fortrinn i den globale konkurransen. Det gjelder ikke lenger, i dag opplever næringslivet tidvis priser som er ti til tjue ganger høyere enn de siste ti års gjennomsnittspriser på 30 øre/kWt. Mener regjeringen at ren, rimelig og stabil kraft fortsatt skal være et norsk strategisk konkurransefortrinn, eller må næringslivet belage seg på en ny normal, med dagens prisnivåer hvor Norge ikke har sin historiske konkurransefordel med lavere strømpriser enn Europa?.

FrP-leder Sylvi Lishaug uttalte fra samme talerstol tidligere i dag, at Tyskland også selv har medvirket til de høye strømprisene ved at landet koplet Europa nærmere Russlands gass etter annekteringen av Krim i 2014. Hun fikk støtte fra SV-leder Audun Lysbakken i at det må være mulig å diskutere strømprispolitikk selv om det er krig i Europa.

Stortinget har nå tatt pause frem til kl. 15.00. Da skal det være voteringer. Du kan følge Stortingets egen direktesending her.