Prisene på elbil-lading ved ladestasjoner har steget dramatisk det siste året, og de dyreste tar opp mot 10 kr/kWt for lading. Dette viser en ny undersøkelse foretatt av Teknisk Ukeblad (TU) publisert i dag.
Det gis ikke strømstøtte for lading av elbil på ladestasjon, og det gjør forskjellen fra hjemmelading betydelig.
En viktig endring som ligger til grunn for dette er, i tillegg til at strømprisene har skutt i været det siste året, at ladeoperatørene har endret sine prismodeller. Mens det tidligere var vanlig å ta betalt per minutt og kilowattime, har ladeselskapene i løpet av året endret modellen til å ta betalt bare for kilowattimer, og i noen tilfeller en «straffetakst» med minuttpris etter en stund, skriver TU.
En gjennomsnitts elbil bruker ca. 2 kWt pr. mil. Med en pris på 10 kr/kWt utgjør det 20 kroner/mil. Til sammenligning vil en gjennomsnitts moderne diesebil ofte bare bruke en halv liter diesel/mil. Dette gjør det vesentlig billigere å kjøre dieselbil enn elbil, om du er avhengig av lading på stasjon og ikke kan lade det meste av forbruket hjemme og få strømstøtte.
Dersom du er avhengig av å lade elbilen på ladestasjon, vil det i dag være billigere å kjøre med en dieselbil. FOTO: Getty Images
Den dramatiske økningen på prisene for billading kommer i tillegg til Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 som finansminister Trygve Slagsvold Vedum nylig la frem. Her foreslår Regjeringen følgende ekstra kostnader for elbil-eiere:
– Moms på nye elbiler over 500.000 kroner
– Vektavgift på alle biler over 500 kg (for en Tesla X blir det ca. 20.000 kroner)
– Full omregistreringsavgift for brukte elbiler
– Økt bompengegrense for elbiler
En fordel for elbiler har vært at de slipper å betale billett ved bruk av ferge. I budsjettet er det imidlertid foreslått fritak for fergekostnader for alle kjøretøy for alle fergeleier i Norge som ikke har fastlandsforbindelse. Der det skal koste noe, skal det dessuten være halv pris av i dag.
Regjeringen vil likestille diesel- og bensinbiler med elbiler for alle landets fergeleier hvor det ikke er fastlandsforbindelse. Øvrige fergeleier vil halvere prisen for fossile kjøretøy. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Det er anslått at de nevnte kostnadene for elbileiere i budsjettet, vil bli ca. 1,3 milliarder kroner.
Da budsjettet ble presentert ble det sagt at det samlede skattetrykket for vanlige folk skulle lettes. Det viste seg senere å være feil, da Vedum hadde glemt å ta med «skatten» på elbilene.
– Denne regjeringen går på diesel! I forslag til statsbudsjett vil de at det skal bli dyrere å kjøpe og bruke elbil, uttalte Christina Bu i Elbilforeningen etter at budsjettforslaget ble lagt frem. Det er nok ikke helt presist, da det nok fortsatt vil være gunstig for mange å velge elbil, særlig om en velger en liten og kan lade det meste av forbruket hjemme og få strømstøtte.