Nytt vindkraftverk åpnet i Sogn og Fjordane med Olje- og energiminister Terje Aasland tilstede. Illustrasjonsbilde.
Nytt vindkraftverk åpnet i Sogn og Fjordane med Olje- og energiminister Terje Aasland tilstede. Illustrasjonsbilde. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Enorm økning i norsk vindkraftproduksjon – men nå kan det bli bråstopp

Vindmøller har produsert mer strøm hittil i år enn samlet produksjon i hele fjor, men nå kan det bli bråstopp i økningen som har vært helt siden 2017.

I 2021 ble det produsert 11,8 TWh med vindkraft, noe som da utgjorde 7,5 % av samlet norsk kraftproduksjon og en økning på rundt 2 TWh fra året før. Nå er det satt ny norsk rekord i vindkraft igjen. Det er allerede produsert like mye vindkraft hittil i år som hele fjoråret til sammen. Det melder Teknisk Ukeblad.

Det har vært nye produksjonsrekorder for norsk vindkraft helt siden 2017. Dette skyldes store investeringer i ny kapasitet de siste årene. I fjor ble det satt i drift seks nye vindkraftverk, mot 15 i 2020. Dette viser tall fra NVE. Lite vind i 2021 bidro likevel til at veksten i selve vindkraftproduksjon var lavere i fjor, enn i årene før.

Etter at Regjeringen la frem forslaget til Statsbudsjett for 2023 tidligere denne måneden, har imidlertid flere stilt spørsmål ved om det kan forventes ytterligere økning av vindkraft.

Finans Norge-sjef Idar Kreutzer karaktertiserte Vedums grunnrenteskatt for strømprodusenter som er inntatt i budsjettforslaget, for er en internasjonal skandale.. Han mener forslaget vil skremme bort investorer fra å bidra til økt produksjon.

Energi Norge og Enerwe har uttalt noe av det samme i brev til Stortinget.

Økt produksjon av kraft er nødvendig for å sikre tilstrekkelig med kraft for landet i årene fremover. Det er også en viktig forutsetning for at prisene ikke skal bli unødvendig høye på grunn av for stor avstand mellom tilbud og etterspørsel i markedet.

Den nye svenske regjeringen som tiltrådte i dag, uttalte i går at Sverige vil satse mer på kjernekraft fremover og mindre på vindkraft. Den norske Regjeringen har sagt nei til kjernekraft i Norge.