EU har vedtatt at slike og sparepærer med kvikksølv skal fases ut allerede fra februar 2023.
EU har vedtatt at slike og sparepærer med kvikksølv skal fases ut allerede fra februar 2023. FOTO: Getty Images/iStockphoto

EU har vedtatt forbud mot de vanligste lysrørene og sparelampene vi har

EU har vedtatt utfasing av de vanligste lysrørene og sparelampene vi har på arbeidsplasser og private hjem. Vedtaket gjelder for alle EU og EØS land. Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å sette nye lysrør av disse typene på markedet i EU/EØS-landene. 

EU har vedtatt at flere typer lysrør og sparelamper som er vanlige å bruke på arbeidsplasser og i private hjem skal fases ut allerede fra februar neste år.

Det dreier seg om følgende lysrør/lamper:

T2-lysrør (utløper februar 2023)
T12-lysrør (utløper februar 2023)
Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)
T5-lysrør (utløper august 2023)
T8-lysrør (utløper august 2023)

Sparepæren til høyre vil nå også bli faset ut . FOTO: Getty Images


Begrunnelsen er at de inneholder kvikksølv og ikke er like energi-effektive som for eksempel LED-lamper.

Miljødirektoratet presiserte at fristen nærmer seg på sin nettside nå fredag.

Kvikksølv er svært helse- og miljøskadelig og har vært forbudt i lang tid, men noen kvikksølvholdige lysrør og sparepærer har imidlertid vært unntatt fra forbudet fordi det har manglet alternative lysrør.

Lysrørene og sparepærene som nå fases ut er av de mest vanlige vi bruker skriver Miljødirektoratet. Vi finner de igjen på kontorer og arbeidsplasser, i skoler og i hjemmet. De brukes også i industri. I dag finnes det gode, kvikksølvfrie alternativer, blant annet LED-lysrør og LED-pærer, skriver Miljødirektoratet på sin nettside.

Forbudet innebærer ikke at de som i dag har blant de nevnte lysrørene eller sparelampene, må bytte dem ut innen nevnte frister. I følge Miljødirektoratet kan også forhandlere som har importert lysrør som blir forbudt i 2023 få lov til å selge ut sine lagre, men de kan ikke kjøpe inn nye etter at forbudene mot de ulike lysrørene begynner å gjelde neste år.

Det er grunn til å anta at svært mange i Sør-Norge allerede har byttet ut lampene det dreier seg om med mer energieffektive LED-lamper, for å spare strøkostnader.

Lysrørene og lampene inneholder kvikksølv og bør ikke knuses. Forhandlere og kommuner har plikt til å ta imot lysrør og sparelamper og håndtere dem på en egnet måte.

Den svenske energimyndigheten la fredag ut tilsvarende pressemelding på sin nettside..