Dette skipet ble sendt til Dubai for videre hugging skrev VG i 2013. Nå skriver et tyrkisk selskap at de tilbyr dette skipet som kraftforsyning til EU-land.
Dette skipet ble sendt til Dubai for videre hugging skrev VG i 2013. Nå skriver et tyrkisk selskap at de tilbyr dette skipet som kraftforsyning til EU-land.

Utrangert Stena Line-katamaran fungerer nå som flytende kraftverk og tilbys EU-land

Fire EU-land er nå i dialog med et tyrkisk selskap om å kjøpe skip med innebygde kraftverk for å unngå strømstans i vinter.

Desperate tider krever desperate tiltak. Europa gjør alt de kan for å møte den vanskelige tiden som nå ligger foran, og fire EU-land vurderer å gå til anskaffelse av såkalte powerships, dvs. skip som har eget kraftverk ombord og som kan dra der det er behov for kraft og kople seg på nettet.

Det er Euronews som skriver om dette i dag.

Tyrkisk selskap
Det er det tyrkiskbaserte selskapet Kharpowerships aom leverer slike skip og som i følge Euronews påstår at fire ikke-navngitte EU-land er i kontakt med dem om leveranser for å sikre strømforsyningen fremover ved mangel på strøm.

Vår gruppe har startet byggingen av det største flytende kraftverket i verden og vil lansere det i 2016. Khan Class Powerships, med en kapasitet på 470 MW, er designet for å endre fremtiden til mange land. Khan Class Powerships er 300 meter lange og 50 meter brede. Med bare en dybde på 5 meter kan de enkelt passe inn i havner i land der de skal generere strøm. Dette skrev selskapet selv på sin nettside for en del år siden, og står der fortsatt.

Fra Afrika og Asia til EU-land som frykter strømstans
Selskapet påstår at de har avtaler med flere afrikanske og asiatiske land. Oversikten over landene dette gjelder fremgår av nettsiden til selskapet.

Selskapet opplyser til Euronews at kraftskip er et sjelden syn i Europa, men at energikrisen nå har gjort at de har fått henvendelser fra flere EU-land og angivelig er i samtaler med fire EU-medlemsland om levering av flytende kraftverk med en kapasitet på 2 gigawatt.

Selskapet vil ikke avsløre hvilke fire land som har bedt om kraftskipene, men sier i følge Euronews at de flytende kraftverkene kan være klare til å dokke av europeiske havner og kople seg på europeisk nett allerede i desember i år.

«Hvis vi kan komme over byråkratiet, dokumentasjonen, så vil vi forhåpentligvis produsere elektrisitet til en svært lav kostnad mens vi er innenfor EUs miljøbestemmelser,» uttalte Zeynep Harezi, Karpowerships sjef for kommersiell drift, i et nylig intervju til avisen.

Er det virkelig sant?
Energinytt24 har undersøkt saken nærmere. Ett av skipene selskapet oppgir de har i sin portefølje og angir er et kraftskip, er et skip fra Stena Line som VG skrev en sak om i 2013. Saken dreide seg om at skipet var sendt til Dubai for hugging. Skipet som ble bygget i 1996 og ble drevet av gass, ble regnet som et pengesluk for Stena Line. Skipet ble regnet som et av verdens raskeste katamaranskip den gang. Maritime Danmark skrev om saken først den gang.

Selskapet Karpowership har i følge egen nettside avdeling også i Dubai.

Dette skipet ble sendt til Dubai for videre hugging skrev VG i 2013. Nå skriver et tyrkisk selskap at de tilbyr dette skipet som kraftforsyning til EU-land.


Her er et av de andre skipene som det tyrkiske selskapet opplyser de har som kraftskip i sin portefølje, og som de nå tilbyr EU-land som frykter strømstans.

Energinytt24 har ikke vært i kontakt med det tyrkiske selskapet og bygger artikkelen bare på det Euronews har skrevet samt det selskapet opplyser på egen nettside og det VG og Maritime Danmark skrev i 2013.