Mange nordmenn kommer hit og leier leilighet for å spare strømkostnader sier en utleier for MyFlats i Benidorm, som Euronews har snakket med.
Mange nordmenn kommer hit og leier leilighet for å spare strømkostnader sier en utleier for MyFlats i Benidorm, som Euronews har snakket med. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Euronews:

Flykter til varmere strøk for å spare strømkostnader

Flere nordmenn og andre nordeuropeere har leid seg leiligheter i Sør-Spania den siste tiden. Ikke fordi strømprisen er lavere i Spania for det er de ikke, men fordi det er varmere slik at en ikke må bruke så mye strøm. 

Sør-Spania er blitt et sted for folk å spare på høye energiregninger, ikke på grunn av lave strømpriser men takket være det milde klimaet. Flere fra Nord-Europa drar derfor hit og leier leiligheter midlertidig og tar opphold utover et vanlig ferieopphold. Dette skriver Euronews i dag.

«De fleste leietakere kommer fra Nord-Europa – Norge, Sverige, Nederland, Tyskland,» og «det er klart hvorfor. Alle disse menneskene ville ellers tapt mye penger for å varme opp hjemmene sine. Vi har ikke det behovet i Sør-Europa» sier en utleier for MyFlats i Benidorm, som Euronews har intervjuet om saken.

Spania har fått EU`s tillatelse til å frikople elektrisiteten fra gassprisen (det iberiske unntaket) og mange mener at Spania derfor vil kunne ha lavere strømpriser fremover. Det er usikkert hvor lenge ordningen vil vare, men det synes klart at det vil være slik i hvert fall frem til sommeren.

I august i år ble det satt prisrekord på strøm i Spania til tross for nevnte ordning. Gjennomsnittsprisen for måneden var da over 600 øre/kWt og var nesten dobbelt så høy som forrige august-rekord. Som det fremgår er det imidlertid ikke strømprisen men det varme været som er årsaken til at det påstås å bli billigere å bo i Spania.

Regjeringen har vedtatt en strømstøtte som dekker 90 prosent av strømregningen over 87,5 øre/kWt, inntil 5.000 kWt. Det er vanskelig å forestille seg at en husholdning i Sør-Norge vil spare penger på å kjøpe flybillett og leie leilighet i Sør-Spania slik utleieren gir uttrykk for til Euronews. Dette vil nok bli dyrere tilsier enkel matematikk, med mindre en selger boligen i Norge og flytter til Spania da. Dersom alternativet var å dra på hytta en lengre periode og ha ferie der kan det nok stille seg annerledes. Hytter er som kjent ikke er omfattet av strømstøtteordningen.