Strømkunden som ikke ønsker å bli identifisert, ble først tvangsutkastet fra Agva sin gunstige fastprisavtale han inngikk i fjor sommer, så varslet han søksmål og selskapet ombestemte seg. Da han åpnet strømregningen fra det samme selskapet i dag, fremgikk det at de ville de ha 8 kr/kWt. En feil som gjelder flere og som vi jobber med å ordne opp, sier selskapet til Energinytt24 i ettermiddag.
Strømkunden som ikke ønsker å bli identifisert, ble først tvangsutkastet fra Agva sin gunstige fastprisavtale han inngikk i fjor sommer, så varslet han søksmål og selskapet ombestemte seg. Da han åpnet strømregningen fra det samme selskapet i dag, fremgikk det at de ville de ha 8 kr/kWt. En feil som gjelder flere og som vi jobber med å ordne opp, sier selskapet til Energinytt24 i ettermiddag. FOTO: Getty Images

Først tvangsutkastet fra gunstig fastprisavtale, så i dag:

Forsøkt lurt til å betale 8 kr/kWt

Først ble han først forsøkt tvangsutkastet fra Agva kraft sin fastprisavtale som han inngikk med selskapet i fjor sommer. Så deltok han i et varsel om gruppesøksmål mot selskapet , som gjorde at oppsigelsen raskt ble trukket tilbake. I dag ble han forsøkt lurt av det samme selskapet igjen, og nå til å betale 8 kr/kWt for strøm som han har brukt i september. Han er heller ikke den eneste som er rammet av det selskapet nå i ettermiddag opplyser er en feil som de forsøker å rette opp etter å ha mottatt protest i dag.

En strømkunde av Agva kraft fikk mildt sagt strømsjokk da han åpnet strømregningen fra strømselskapet i dag. Her fremgikk det at strømmen han brukte for deler av forrige måned skulle koste 899 øre/kwt. Kunden hadde tidligere stått på en gunstig fastprisavtale med selskapet som hadde gått ut, og blitt overført til en ny avtale i september. Denne garanterte at strømmen bare skulle koste 249 øre/kWt (Variabel). Prisen selskapet nå ville ha betalt, var imidlertid tre ganger så høy og hele 440 øre over gjennomsnitts spotpris i perioden.

Automatisk overført til rådyr avtale
Kunden som ikke ønsker å stå frem med navn, hadde «automatisk» blitt overført til en ny avtale fra begynnelsen av forrige måned da den forrige avtalen på 55 øre/kWt gikk ut. Den nye avtalen var en såkalt «Variabel» avtale hos selskapet. Han mottok om dette melding den 8. august. Den lød slik:

Din fastprisavtale utløper 03.09.22 og fra denne datoen blir avtalen automatisk endret til Agva Variabelpris. Gjeldene pris på denne avtalen er 249 øre/kWt.

Ble informert om en helt annen pris
Kunden svarte selskapet samme dag da han mottok varslet om overføring til avtaletypen «Variabel» den 8. august, og svarte da slik:

Jeg skal ikke ha noe variabel spotpris avtale – så da må jeg finne meg noe annet. Jeg skal ha en fastpris avtale,hvorpå selskapet svarte at de ikke leverte fastprisavtaler lenger.

På spørsmål om hvilken pris Agva garanterte med Variabel avtalen de overførte han til, så svarte selskapet den 9. august slik:

For Variabelavtalen som nå er på 249 øre/kWt blir det 49800 for 20.000 kWt.

Protesterte mot regningen
Etter at strømkunden ble informert om prisen 249 øre/kWt den 8. og 9. august, lot han avtalen bli stående. Tallene i oppsettet han fikk på regningen i dag var til hans sjokk imidlertid noe helt annet enn det opplyste. Han sendte derfor i dag formiddag epost til selskapet og protesterte. Protesten lød slik:

Hei
Det er noe jeg lurer på her – spotprisen mellom 12-Sep til 1-Sep
Agva Kraft Variabel 12.09.22 – 01.10.22 799,00 øre/kWh 611,52 kWh 4 886,04
Spotpris i gjennomsnitt for september 2022 i sone 1 var 448,36 øre/KWh hvordan greier dere å ta 799,00 øre/kwH? Dette er en sak for elklagenemda.

Agva gir ny forklaring og skylder på feil
I august så varslet selskapet om at kunden ble overført til avtaletypen Variabel med garantert makspris 249 øre, som endte opp med 8 kr/kWt. Etter protesten han inngav ble mottatt i dag, endret selskapet plutselig forklaring. De svarte nå at han ikke skulle blitt automatisk overført til avtaletypen Variabel, og at det skyldes en feil det som står på regningen han fikk i dag. Selskapet sier også at det var en annen avtaletype han automatisk skulle blitt overført til forrige måned. Svaret de sendte han lyder slik:

Takk for din henvendelse.

Etter utløpt fastprisperiode skulle avtalen gått over til Agva Kraft Spot.
Beklager at du er satt på feil avtale, fakturaen er kreditert og du vil motta en korrigert i løpet av en uke.

Ha en fin dag!

Agva sin kommentar i dag
Energinytt24 har i dag tatt opp saken med Agva som svarer slik i en epost i ettermiddag:

Denne feilen ble oppdaget i går ettermiddag og vi er i gang med å kontakte de kundene dette gjelder.Kundene skal ikke settes til Variabel, men Spotpris, som det er beskrevet i avtalevilkårene.
Dette er en liten gruppe kunder så vi vil ha kontroll på denne feilen i løpet av dagen.

Strømstøtten dekker ikke overpris
Prisen som Agva forsøkte ta inn her ville medført at kunden betalte kraftig overpris på ca. 3 kroner, som ikke ble dekket av strømstøtteordningen. Dette fordi strømstøtten beregnes ut fra gjennomsnittsprisen fra Nord Pool, og helt uavhenging av prisen du betaler til strømselskapet. Dette gjør at det er viktig å være obs på hvilke avtaler en har og hva en blir fakturert.

Har også forsøkt seg tidligere
Strømselskapet Agva har tidligere blitt irettesatt av Forbrukerrådet for å tvangsavsluttet gunstige fastprisavtaler som kundene inngikk med selskapet i fjor sommer da stømprisene var lave.

Facebookgruppen «Vi som krever billigere strøm» engasjerte seg den gangen og tilrettela for gruppesøksmål mot selskapet, som deretter ombestemte seg og lot kundene forbli på de gunstige avtalen slik de hadde rett til. Denne kunden var en av opp mot 100 personer som deltok i varselet om slikt gruppesøksmål mot selskapet i regi av facebookgruppen og dens administrasjon.

Fortum har avviklet sine Variabel-avtaler
Energinytt24 skrev om Fortums tilsvarende avtaler for kort tid siden og advarte da mot avtaletypen. Fortum tok 899 øre/kWt. Etter dette meddelte Fortum at de trakk avtaletypen fra markedet.

Forfatter er administrator av facebookgruppen «Vi som krever billigere strøm».