Etter en skade ved en trafostasjon i Bergen sist fredag, har politiet  startet undersøkelser av et høyt antall kraftanlegg på vestlandet. I dag er det også startet undersøkelser i Agder  ved Norges største kraftanlegg, etter omfattende droneaktivitet den siste tiden. (Illustrasjonsbilde)
Etter en skade ved en trafostasjon i Bergen sist fredag, har politiet startet undersøkelser av et høyt antall kraftanlegg på vestlandet. I dag er det også startet undersøkelser i Agder ved Norges største kraftanlegg, etter omfattende droneaktivitet den siste tiden. (Illustrasjonsbilde) FOTO: Getty Images/iStockphoto

Frykter angrep av flere trafostasjoner – statnett har «forhøyet aktsomhet»

Etter gårsdagens hendelse ved en trafostasjon i Bergen, undersøker politiet nå i helga «et høyt antall» andre trafostasjoner etter at NVE har meldt om flere hendelser. Til Energinytt24 opplyser Statnett i dag, at de helt siden invasjonen av Ukraina fant sted ,har hatt «forhøyet aktsomhet» rundt Statnetts anlegg.

Etter gårsdagens hendelse ved en trafostasjon i Bergen, opplyser politiet at de undersøker «et høyt antall» andre trafostasjoner på vestlandet. Dette meldte BT i går kveld. Energinytt24 har i dag vært i kontakt med Statnett, og har fått opplyst at Statnett har hatt «forhøyet aktsomhet» helt siden invasjonen av Ukraina fant sted.

I etterkant skrev avisen at NVE hadde varslet om flere hendelser.

Statnett fikk spørsmål om de etter hendelsen i Bergen i går, har innledet tilsvarende undersøkelser ved sine trafostasjoner. Statnetts presseavdeling opplyser følgende i en melding til Energinytt24 i dag:

Vi er i tett dialog med både sektormyndigheter og sikkerhetsmyndigheter og har hatt forhøyet aktsomhet rundt våre anlegg siden den russiske invasjonen i Ukraina. Vi vurderer kontinuerlig behovet for ytterligere tiltak ved våre anlegg i samråd med ansvarlige myndigheter.
som for sin del opplyser at de ikke har igangsatt noen særskilte undersøkelser for statsnetts stasjoner.

Ved brudd eller skade i trafostasjoner kan en større gruppe strømkunder bli uten strøm. Statnett har trafostasjoner også i sentralnettet, og når slike rammes kan gruppen bli særlig stor.

Politiet opplyste i går at det ikke var noe som tydet på at det er noen sammenheng mellom den aktuelle hendelsen i Bergen og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. En stund etter at politiet hadde påbegynt undersøkelsene av den aktuelle stasjonen, opplyste politiet imidlertid at flere ville bli undersøkt.

Det er ikke kjent hva slags skade trafostasjonen i Bergen er blitt utsatt for eller hva som nærmere ligger i det som politiet beskriver som en «hendelse». Det er imidlertid funnet noe som gjør at politiet eller Eviny mener at flere stasjoner bør undersøkes nærmere.

Eviny som eier stasjonen i Bergen opplyste for sin del i går til NTB, at de tok saken «alvorlig» og derfor kontaktet politiet samt at flere av deres stasjoner i området ville bli undersøkt nærmere etter en plan i samarbeid med politiet.