Partilederne Jonas Gahr Støre (AP) og Trygve Slagsvold Vedum var stolt av å presentere styrkede rettigheter for landets strømkunder da Hurdalsplattformen ble presentert i fjor høst. Nå sier velgerne at de ikke har gjort det som de lovet dem.  Foto: Stillbilde fra videosending fra pressekonferansen da Hurdalsplattformen ble presentert i fjor høst.
Partilederne Jonas Gahr Støre (AP) og Trygve Slagsvold Vedum var stolt av å presentere styrkede rettigheter for landets strømkunder da Hurdalsplattformen ble presentert i fjor høst. Nå sier velgerne at de ikke har gjort det som de lovet dem. Foto: Stillbilde fra videosending fra pressekonferansen da Hurdalsplattformen ble presentert i fjor høst.

Fulltreffer for Støre og Vedum med nytt kraftgrep

Hele 70 prosent av Regjeringens egne velgere, dvs. velgere som stemte Arbeiderpartiet eller Senterpartiet ved siste stortingsvalg, støtter Regjeringens omfordelingspolitikk ved økt skatt på utnyttelse av fellesskapets vannressurser.

Syv av ti Arbeiderparti- og Senterpartivelgere støtter regjeringens forslag om ny grunnrenteskatt for oppdrett, vannkraft og vindkraft på land. Dette viser en fersk undersøkelse sutført av InFact på oppdrag for Fiskeribladet som omtaler saken i dag.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har derved truffet spikeren på hodet denne gang, med forslaget om å «beslaglegge» større deler av inntektene til næringene som tjener over 100 milliarder kroner i året ved utnyttelse av fellesskapets vannressurser.

– De som har svart at de ville stemt Ap, Sp, Rødt, MDG og SV, står på den ene siden. Høyre, Frp og KrF er mindre positive, sier fagsjef Knut Weberg hos InFact til Fiskeribladet.

Det er viktig å merke seg at undersøkelsen også viser at bare 4 av 10 kjenner til hva forslaget om grunnrenteskatt dreier seg om, legger bransjeavisen til. I undersøkelsen kom det nemlig frem at bare 6 av 10 kjente til Regjeringens forslag til grunnrenteskatt. Det var overvekt av positivitet hos de som hadde slik kjennskap skriver avisen.

Til Energinytt24 sier Fiskeribladets journalist på saken, Robert Nedrejord, at det i undersøkelsen ikke er differensiert mellom grunnrenteskatt på de to næringene Havbruk og Vannkraftverk.

Vi antar at AP-ordfører Robin Kåss ikke deltok i undersøkelsen. Han var i så fall blant de 30 prosentene som var negative til Regjeringens strøm- og skattepolitikk. Det ble i går kjent at han allerede har hyret inn advokatselskap mot sin egen regjering for å få vurdert lovligheten av Regjeringens forslag.

Kraftprodusentene er for sin del ensidig negative til skatteforslaget på vannkraft og Energi Norge har uttalt at de også frykter høyere strømpriser som følge av forslaget samt at det vil vanskeliggjøre muligheten for løsninger med fastpris for sluttbrukere.

I Debatten med Fredrik Solvang på NRK onsdag, uttalte imidlertid konsernsjef for Lyse Energi, Eimund Nygaard, at han nå likevel tror at Lyse for sin del vil komme på plass med fastprisavtaler allerede fra januar 2023 og at andre strømselskaper vil gjøre det samme. Dette er nye takter fra strømbransjen de siste dagene, men det fortsatt ikke nevnt noe om pris på slike avtaler.