Frankrike trekker seg nå fra Energicharter-traktaten og derved er ingen av EU-landene lenger medlemmer. Foto: Stillbilde av pressekonferanse presidenten har lagt ut på twitter i ettermiddag.
Frankrike trekker seg nå fra Energicharter-traktaten og derved er ingen av EU-landene lenger medlemmer. Foto: Stillbilde av pressekonferanse presidenten har lagt ut på twitter i ettermiddag.

Frankrike trekker seg fra energitraktat

«Krigen på europeisk jord må ikke få oss til å glemme våre klimatiske krav og vårt imperativ for å redusere CO2-utslipp,» uttalte den franske presidenten i en pressekonferanse i dag. Samtidig erklærte han at landet trekker seg fra Energicharter-traktaten. 

Frankrike trekker seg nå fra Energicharter-traktaten fra 1994, som gir energiselskap rett til å saksøke landets myndigheter dersom de endrer energipolitikken på en måte som kan påføre energiselskapene tap i fremtiden.

– Selv om det er krig i Europa, så må vi ikke glemme klimamålene vi har, uttalte president Emmanuel Macron under pressekonfansen som han la ut på Twitter nå i ettermiddag samtidig som han kunngjorde at Frankrike trekker seg fra traktaten..

Flere oljeselskaper og deres investorer har tidligere anlagt søksmål og krevd flere milliarder dollar i erstatninger fra lands myndigheter etter denne traktaten. Norge har aldri ratifisert den, selv om flere aktører har ønsket dette.

Naturvernere har i mange år erklært traktaten som motarbeidende mot Parisavtalen og klimamålet på 1,5 grader oppvarming.

En rekke europeiske land har trukket seg fra traktaten den siste tiden, og Frankrike var det siste landet som var igjen. Med dagens kunngjøring er nå ingen av landene i EU lenger med i traktaten.