Sylvi Lishaug og FrP falt tilbake også på denne målingen og endte på 13,2 prosent. Dette bekrefter også Sentios måling for Nettavisen tidligere denne måneden. Foto: Stillbilde fra Stortingets direktesending.
Sylvi Lishaug og FrP falt tilbake også på denne målingen og endte på 13,2 prosent. Dette bekrefter også Sentios måling for Nettavisen tidligere denne måneden. Foto: Stillbilde fra Stortingets direktesending.

Fikk støtte for at det må være mulig å kritisere strømpolitikk til tross for krig

Listhaug kritiserte Tyskland fra Stortingets talerstol i dag, for å ha vært med å forårsake energikrisen i Europa selv. Dette ved at landet valgte å kople seg tett mot russisk gass i tiden etter Putin annekterte Krim i 2014. Hun fikk støtte fra SV for at det må være mulig å kritisere strømprispolitikk selv om det er krig i Europa.

Statsminister Jonas Gahr Støre har over tid gitt uttrykk for at kritikk av strømprispolitikken i Norge nærmest er å gå Putins ærend. Han er i stor grad blitt støttet av Høyre-leder Erna Solberg i dette. I Stortinget i dag modifiserte Støre seg noe, og uttalte at krigen «bare» er den «viktigste årsaken» til de skyhøye norske strømprisene.

Årsaken er også Tyskland selv uttalte Listhaug deretter. Hun pekte på den tette koplingen Tyskland selv valgte mot russisk gass etter invasjonen av Krim i 2014, til tross for at Putin da viste at Russland ikke var til å stole på og også i forhold til energileveranser.

Hun fikk støtte av SV-leder Audun Lysbakken. Han uttalte fra talerstolen deretter, at det må være tillatt å kritisere strømprispolitikken selv om det er krig.

Da Jonas Gahr Støre gikk på talerstolen til slutt kommenterte han ikke Listhaugs innlegg.

Da Listhaug den 19. september i år under Stortingets hastemøte om strøm uttalte at hun var «lei» av politikere som bare skyldte på Putin og krigen, fikk hun derimot stor kritikk av flere politikere, blant annet fra Støre og flere andre i etterkant av stortingsmøtet.

Energinytt24 har tidligere omtalt dette flere ganger, og har beskrevet at kritikken var uberettiget.

Norge påvirkes av den tyske energikrisen gjennom den tette koplingen til Europa ved tysklandskabelen som er lagt, uavhengig av hva som er årsaken til høye strømpriser i Europa. Denne påvirkningen kommer i tillegg til kabelen til Storbritania som ble åpnet i fjor høst. De to kablene doblet eksportkapasiteten fra Sør-Norge mot Europa. For øvrig påvirkes norske strømpriser av en rekke andre forhold, blant annet den elektrifiseringen både i Norge og Europa, den hydrologiske balansen (vannmagasinene/nedbør) m.v.