Tinde Energi varsles nå om bot på 10.000 kroner hver dag inntil nødvendige opplysninger gis til Forbrukertilsynet.
Tinde Energi varsles nå om bot på 10.000 kroner hver dag inntil nødvendige opplysninger gis til Forbrukertilsynet. FOTO: Getty Images/iStockphoto

NÅ: Makspris i nettleien og 10 milliarder i lavere nettleie

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) gir Statnett dispensasjon fra regelverket for å kunne redusere energileddet i tariffen ut 2023. Dette vil bidra til  10 milliarder kroner i samlede lavere kostnader for norske strømforbrukere melder Statnett i en pressemelding i dag.

Regjeringen varslet i april i år at nettleien ville bli nedsatt ved bruk av flaskehalsinntekter, men så stanset dette med virkning fra 31. oktober 2022, fordi Reguleringsmyndigheten for energi (RME) anså det lovstridig bruk av flaskehalsinntekter. Nå har RME gitt dispensasjon til Statnett for en makspris på 35 øre for energileddet, og det vil gjøre at nettleien for norske strømkunder blir ca. 10 milliarder kroner lavere enn tilfellet hadde vært om det ikke var blitt gitt dispensasjon. Det skriver Statnett i en pressemelding på sine nettsider i dag.

NVE meldte om at RME gav dispensasjon tidligere denne måneden.

Dispensasjonen betyr at energileddet i nettleien reduseres med om ca. 90% sammenlignet med hva det ville vært med dagens høye kraftpriser. Sammen med at Statnett har fjernet fastleddet for forbruk gir dette nettkundene rundt ti milliarder kroner i lavere kostnader.

Energileddet i Statnetts del av nettleia skal dekke kostnadene som Statnett får for tap som oppstår når vi overfører strøm i ledningene. Når kraftprisen er høy, slik tilfellet har vært det siste året, vil dette leddet bli svært stort for kraften som forsvinner må kjøpes inn til spotpris, og dette vil kunne bidra til høyere nettleie for nettkundene. Vedtaket som nå er gjort sikrer at dette leddet regnes ut fra en makspris på 35 øre/kWh og ikke markedspris.

– Det er viktig for oss å finne løsninger som sikrer at disse inntektene kommer tilbake til nettkundene. Nå har vi fått godkjent en løsning som gjør at det blir svært mye lavere nettleie enn det ellers ville blitt med dagens kraftpriser, sier konserndirektør Gunnar Løvås i pressemeldingen fra Statnett.

Energiledd med makspris 35 øre/kWh vil for Statnetts kunder tre i kraft fra 31. oktober. Fastleddet ble satt i null allerede fra 1.april i år og videreføres med dispensasjonen ut 2023.