Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending

Norstat for Vårt Land:

Ny katastrofemåling -100.000 velgere har gått fra Arbeiderpartiet til Høyre

Det omfordelende budsjettet hvor strømkunder i Sør-Norge blir tvunget til å betale 40 milliarder i overpris på strøm, som statsminister Jonas Gahr Støre vil beholde og bruke til å gi gratis ferger til noen og gratis barnehageplass til andre i Nord-Norge har slått dårlig an.

På Norstats oktobermåling for Vårt Land er det mildt sagt katastroferesultat for Arbeiderpartiet. Statsminister Jonas Gahr Støres såkalte omfordelende politikk, hvor kunder i Sør-Norge blir tvunget til å betale 40 milliarder kroner i overpris på strøm, som Støre og Vedum velger å blande inn i statsbudsjettet, har ikke slått godt an hos velgerne.

Målingen er gjort etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt frem tidligere denne måneden.

Resultatet fra målingen viser at Arbeiderpartiet går ned hele 2,5 prosentpoeng, til en oppslutning på 18 prosent. Det er over 20 år siden det har vært så galt i oppslutningen for partiet.

Partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har ikke hatt så dårlig valgoppslutning siden 2002. NTB/Kommunikasjon/Statsministerens kontor FOTO: 12

Arbeiderpartiet faller mest av alle partiene og lekker i alle retninger.

– Hadde dette vært et valg, ville det vært en ren katastrofe for Ap, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

Katastrofetallene bekrefter Sentios oktobermåling for Nettavisen tidligere denne måneden. Arbeiderpartiet falt også på denne måneden ned på 18-tallet, men så vidt en kan se noe høyere enn dagens måling fra Norstat. Partileder Jonas Gahr Støre har imidlertid både før og etter målingen gitt uttrykk for at det er ved stortingsvalgene resultatene teller, og ikke mellom disse. Det spørs hva lokalpolitikerne tenker om dette nå foran kommende kommunevalg.

I følge bakgrunnstallene som ikke er publisert men som Vårt Land har tilgang til, så har så mange som 100.000 velgere gått fra Arbeiderpartiet til Høyre etter Stortingsvalget i fjor høst. Det er fare for at noe av dette også kan gjenspeile seg i kommunevalget som kommer.

Både Rødt og Frp gikk også ned på Norstats måling nå, med hhv. 1,6 og 2,3 prosentpoeng og endte derved på oppslutning med hhv. 5,7 og 13,2 prosent. SV og SP gikk motsatt frem, med hhv. 1,3 og 2,1 prosentpoeng, og endte med oppslutning på hhv. 8,9 og 6,0 prosent. Det samme gjorde MDG som gikk frem 1,6 prosentpoeng, til 4,4 prosent, mens V gikk tilbake 0,8 til 5,1.

Sylvi Lishaug og FrP falt tilbake også på denne målingen og endte på 13,2 prosent. Dette bekrefter også Sentios måling for Nettavisen tidligere denne måneden. Foto: Stillbilde fra Stortingets direktesending.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og SP gikk frem på Norstats måling for Vårt Land. Her avbildet under Senterpartiets sentralstyremøte i går. Foto: Senterpartiets egen nettside

Høyre har festet seg som det største partiet over flere målinger og også denne. Høyre gikk frem 0,7 prosentpoeng til en oppslutning på 28,9 prosent.

Erna Solberg og Høyre er også denne valgmålingens vinner og partiet med klart høyest oppslutning. Foto: Høyre FOTO: Hans Kristian Thorbjoernsen

Det er også spesielt ved målingen at et parti som ikke er på Stortinget er tatt ut og angitt i måleresultat. Dette er partiet Industri og Næringspartiet (INP). Det gikk opp 0,7 til 1,7 prosent. For det nystiftede partiet er det ekstremt høyt tall og det er grunn til å anta at årsaken er stor misnøye med de fleste etablerte partiene på Stortinget i dag, for ulike forhold. De høye strømprisene, lav strømstøtte, pendlersaker, skattesaker m.v. er nok medvirkende forhold.

Mikropartiet Industri og Næringspartiet er ikke på denne oversikten, men vil kunne komme på den ved neste Stortingsvalg om fremgangen til partiet fortsetter slik en ser på denne målingen fra Norstat.

Resten i gruppen mikroparti som ikke er på Stortinget, gikk ned 1,2 prosentpoeng til en oppslutning på 3,2 prosent. INP er derved større enn resten av de andre mikropartiene til sammen.