Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) lover strømstøtte for svenskene fra 1. november.
Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) lover strømstøtte for svenskene fra 1. november.

NÅ: Sverige har fått ny statsminister – lover snarlig strømstøtte tilsvarende den norske ordningen

Sveriges Riksdag har nettopp bestemt at Moderaternas leder Ulf Kristersson blir Sveriges nye statsminister. Han har nå lovet hurtiggang i strømstøtteordning for svenskene, som ligner den norske ordningen.

Ulf Kristersson (Moderaterna) blir Sveriges 35. statsminister. Dette har den svenske Riksdagen nettopp bestemt. Den nye regjeringen vil tiltre allerede i morgen og den nye statsministeren har allerede lovt svenskene hurtiggang i en strømstøtteordning som vil ligne på den norske ordningen, men med lavere støtteprosent enn den norske (75 prosent i stedet for 90).

– Strømstøtteordningen kommer så fort som bara är möjligt, men en regering kan inte fatta beslut förrän den tillträtt, och det inträffar först i morgon, sier den nye statsministeren i et intervju med Aftonbladet i dag.

Moderaterna lovet svenskene strømstøtte fra 1. november, og det er ikke mange dager igjen. På spørsmål fra Aftonbladets journalist om han angrer på at det ble satt frist 1. november, uttaler Kristersson:

– Inte alls, vårt löfte består, men man måste vara på insidan av regeringen för att kunna fatta sådana beslut.

I Sverige har ca. 25 prosent av husholdningene gunstige fastprisavtaler mot ca. 3 prosent av norske husholdninger. I tillegg har mange husholdninger innlagt gass til bruk for oppvarming og komfyr. I Norge er dette forbudt. Norske husholdninger bruker flere ganger mer strøm enn husholdninger i andre land, på grunn av at norske husholdninger ikke har innlagt rør for gasstilførsel.