EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet

Ny gassledning åpnet: En «game changer» for Europa sier EU-kommisjonens president

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at den nye gassledningen som åpnet mellom Hellas og Bulgaria i går, vil være en «game changer» i Europas energisikkerhet.

Hellas og Bulgaria åpnet i går en lenge forsinket gassrørledning, som vil bidra til å redusere Sørøst-Europas avhengighet av russisk gass og øke energisikkerheten. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, ønsket velkommen til lanseringen. Hun omtaler åpningen som en «game changer» i energikrisen i Europa. Dette skriver Euronews i samarbeid med Reuters i dag.

«Denne rørledningen er en game changer. Den er en game changer for Bulgaria og for Europas energisikkerhet. Og den betyr frihet. Den betyr frihet fra avhengighet av russisk gass,» sa Ursula von der Leyen under innvielsesseremoni i Sofia i går i følge avisen.

Det dreier seg om en 182 kilometer lang rørledning fra Hellas til Bulgaria (Interconnector Greece-Bulgaria – IGB), som opprinnelig var ment for Balkan. Viderekoplingen forventes å ville gi en lettelse for Bulgaria, som har slitt med å sikre gassforsyninger siden slutten av april i år, da russiske Gazprom stanset leveranser på grunn av at Bulgaria nektet å betale for gass i rubler.

Ledningen kopler Hellas mot gassleveransene som Balkan får fra Azerbaijan, i ledning som går gjennom Georgia og Tyrkia. Kapasiteten er oppgitt til 3 milliarder kubikkmeter pr. år, med mulighet for økning til 5 milliarder. Kilden for dette er Balkan Green Energynews. Da Russland i sommer begynte stenge ned Nord Stream 1, lå til sammenligning gjennomstrømningen av gass i denne ledningen til Tyskland på over 20 milliarder kubikkmeter pr. år.

Den samme kilden opplyser at det pågår fortsatt arbeider med å videreføring ledningen i Europa, blant annet til Italia og Nord Makedonia.

I går stanset Russland også leveranser til Italia.

Knappheten på gass etter russisk stans av leveranse til Europa, har gjort at strømprisene har steget kraftig. Dette har smittet over på norske priser gjennom gjennom utenlandskablene som er lagt.