Jonas Gahr Støre har all grunn til å være misfornøyd. Foto: Stillbilde av sending fra AP`arkiv
Jonas Gahr Støre har all grunn til å være misfornøyd. Foto: Stillbilde av sending fra AP`arkiv

NY måling: Ingen har styrt AP så dårlig på 102 år

Hadde Støre vært mindre politisk rigid ville han snarest økt strømstøtten i det minste til 95 prosent i stedet for 90 prosent over 70 øre/kWt før moms, og ikke ødelagt hele valgkampen for AP ved kommende kommunevalg. AP-velgere er opptatt av strømregningen og ikke av å kjøre yacht gjennom fjellet på Stadtlandet. Vanlige folk har ikke slik båt.

Ipsos og dets forgjenger har ikke målt så dårlig resultat for Støre og Arbeiderpartiet noen gang før som de har gjort i målingen de har utført for Dagbladet nå i oktober og som avisen publiserte i ettermiddag.

– Det er et dramatisk dårlig resultat for Ap, sier valgforsker Johannes Bergh til avisen.

Støre og Ap får en oppslutning på 18,1 prosent. Hadde resultatet vært stortingsvalg, hadde det vært det dårligste siden 1906. Det er to år etter at Ålesund brant, skriver Dagbladet.

Støre skylder på krigen og en rekke omstendigheter men det spørs om det ikke er på tide å snart innse at det kan være dårlig forslag til budsjett han har lagt frem. Budsjettforslaget tyder aldeles ikke på at det er dårlige tider for Regjeringen. Støre har satt av penger både til det ene og andre som forrige regjering ikke så seg råd til lenge før krigen startet. Som kjent startet krigen den ca. et halvt år etter at Støre trådte inn som ny statsminister.

Resultatene fra målingen er slik:

Rødt: 6,4 (ned 1,9)
SV: 10,1 (opp 3,9)
AP: 18,1 (ned 1,3)
SP: 6,9 (ned 0,9)
MDG: 4,9 (opp 1,6)
Krf: 3,7 (opp 1,0)
V: 3,8 (ned 0,3)
H: 29,4 (opp 1,1)
Frp: 13,9 (ned 2,4)
Andre: 2,9

På Norstats oktobermåling for Vårt Land som ble kunngjort i går, var det tilsvarende katastroferesultat for Arbeiderpartiet. Validiteten for at AP akkurat i oktober når budsjettet ble lagt frem ligger på 18-tallet er derfor høy.

Hadde Støre vært mindre politisk rigid ville han snarest økt strømstøtten til i det minste 95 prosent i stedet for 90 prosent over 70 øre/kWt før moms, som han har holdt fast ved i lang tid. Selv om velgerne han har tapt ikke er laksemilliardærer og bryr seg så mye om grunnrenteskatt for lakseoppdrett, er nok de fleste opptatt av at de til tross for strømstøtten de får må betale nesten 10 ganger så høy strømregning som de måtte for et drøyt år siden under de blå. Velgerne er heller ikke så opptatt av om de kan slippe å kjøre yacht rundt stadtlandet, i stedet for gjennom et milliardsluk av en sjøtunell for båter som planlegges i budsjettet.

Det er også et dilemma for Støre at også mange av hans egne AP-ordførere er alvorlig sinte på grunn av grunnrenteskatten på både vannkraft og havbruk. Vi skrev i går om ordføreren i Porsgrunn som har engasjert egne advokater for å få vurdert om Støre begår brudd på Grunnloven med forslaget om at grunnrenteskatten også skal gis tilbakevirkende kraft.