Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) hevder at det grønne skiftet kan redusere energikriser i fremtiden. Professor mener imidlertid at det er Kina som sitter med nøkkelen til det som er nødvendig for å få det til.
FOTO: CECILIE BERGAN STUEDAL

Professor: Barth Eide mangler nøkkelen til fremtidens energisituasjon – den har Kina

Espen Barth Eide (Ap) mener at det grønne skiftet kan redusere fremtidige energikriser, men det forutsetter tilgang til mineraler han ikke rår over. Kina og ustabile regimer sitter med nøkkelen, sier professor ved Høyskolen i Kristiania og UiT. 

Professor Arne Nygaard ved Høyskolen i Kristiania og UiT mener at klimaminister Barth Eides grønne skifte forutsetter tilgang til mineraler som i stor grad styres av Kina og ustabile regimer. Dette skriver han i en kronikk i forskning.no nå i helga.

Det dreier seg om mineraler som er nødvendige for å utvikle grønn teknologi, som for eksempel solceller, elbiler eller vindmøller. Nygaard peker på eksempelet bil, som trenger tre ganger så mye kobber som en tilsvarende konvensjonell bil. Mineralene er nødvendige for økt elektrifisering av transportsektoren, og de trengs i stadig større mengder mener han.

Men Kina, Russlands strategiske partner, dominerer markeder for kritiske mineraler til det grønne skiftet, skriver professoren i kronikken som du kan lese her.

Professoren mener det må satses mer på innovasjon innenfor grønn teknologi som kan gi flere alternativer til denne ressursavhengigheten til Kina og ustabile regimer.

Regjeringen legger frem forslag til budsjett for neste år om ikke lang tid. Det er ukjent hvor mye Barth Eide vil satse på slik innovasjon.