Kraftbransjen klager og syter over at staten vil beslaglegge større deler av milliardfortjenesten som strømkunder i Sør-Norge blir tvunget til å betale til dem.
Kraftbransjen klager og syter over at staten vil beslaglegge større deler av milliardfortjenesten som strømkunder i Sør-Norge blir tvunget til å betale til dem. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Professor påstår at kraftprodusentene i Sør-Norge har lav fortjeneste

Regjeringens skattegrep mot kraftprodusentene (de store «strømprofitørene) som håver inn milliarder på overbetalt strøm, viser at enkelte har mistet all bakkekontakt. Regjeringens forslag til økt skatt i denne bransjen er åpenbart på sin plass. Hva en professor mener er da irrelevant. Vanlige folk forstår såpass. 

– Avkastningen i kraftbransjen er allerede veldig lav i forhold til andre bransjer, for eksempel oljebransjen. En vanlig aksjonær hadde aldri gått med på dette. Alt dette sier professor Roy Mersland til Fedrelandsvennen i dag i forbindelse med et foredrag for eierne av Agder Energi som produserer strøm for 11 øre/kWt og selger videre for 150 øre/kWt.

Største eier for Agder Energi er Kristiansand kommune. Kommunen risikerer å få halvert sitt utbytte sier professoren, fra f.eks. 60 til 30 millioner kroner pr. år. Kommunen har aldri vurdert å gi deler av disse pengene tilbake til strømkundene, men bruker dem til andre gjøremål.

Det fremgår av saken at professoren til daglig jobber ved Universitetet i Agder, men at han også har arbeidet som rådgiver for eierne av Agder Energi i over ti år.

Han må enten være feilsitert eller så har han fått for godt betalt. Det riktige er at kraftbransjen er blant bransjene med høyest avkastning i dag. Vanlige folk forstår så pass.

Slike uttalelser er ikke egnet til annet enn å provosere Sør-Norges strømkunder, hvor husholdninger sliter og bedrifter må legge ned på grunn av høye strømpriser.

Regjeringen må ikke finne på å redusere skattene for kraftprodusentene på slike tøvete grunnlag.

Regjeringen og Næringsminister Jan Christian Vestre bør heller ikke gi etter for høyres propagandamaskin for næringen.