Landets strømleverandører hadde et samlet overskudd etter skatt på 2,7 milliarder kroner i fjor.
Landets strømleverandører hadde et samlet overskudd etter skatt på 2,7 milliarder kroner i fjor. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Milliardoverskudd for strømleverandørene – SV vil ha dem bort

Kraftprodusentene tjener milliarder og det samme gjør strømleverandørene. I fjor hadde strømleverandør-næringen opp mot 3 milliarder i overskudd. SV vil avvikle næringen og i stedet ha en ordning med «Statsstrøm».

Landets ulike strømleverandører hadde ca. 2,7 milliarder i overskudd etter skatt i fjor. Det skriver bransjeavisen Europower som har gått gjennom regnskapene.

Det sier Toini Løvseth. Hun er Leder i Energi Norges avdeling for marked, elektrifisering og kunder, Toini Løvseth, sier til bransjeavisen at det er blitt vanskeligere å drive strømselskap. Tidligere var overskuddene enda høyere.

Blant de største strømselskapene med fleste kunder finner vi blant annet Fjordkraft, Hafslund, Norgesenergi og Tibber. Energinytt24 har også sett nærmere på regnskapene, og ser det er store forskjeller. For eksempel har Fjordkraft stort overskudd mens Tibber har underskudd. De 2,7 milliardene som nevnt, er summen av alle selskaps overskudd.

SV har foreslått at ordningen med strømselskap avvikles og at det i stedet opprettes en ordning med «Statsstrøm», et statlig selskap for strømsalg til husholdninger og næringsliv. Regjeringen er skeptisk til dette.

– Vi vil rett og slett avvikle strømsalgselskapene slik at staten kan selge strømmen til en forutsigbar pris, og i et toprissystem der et vanlig forbruk koster noe, og luksusforbruk har en annen pris. Det skal være billigere å varme badet hjemme enn å varme badebassenget på hytta, sier uttalte SV-leder Kirsti Bergstø til E24 forrige måned.

SV er nå i forhandlinger med Regjeringen om forslaget til statsbudsjett for 2023, som Regjeringen la frem tidligere denne måneden. Fredag opplyste SV at forhandlingene står i stampe.

Det har det siste årene vært mange klager på strømselskap og deres fakturering samt fragåelse av avtaler som har vært gunstige for kundene. Vi skrev for noen dager siden om noen av disse sakene.

I forrige måned byttet 77.000 strømkunder strømleverandør. Elhub meldte at det aldri før har vært så mange leverandørbytter i en septembermåned.

Det har vært stort fokus på strømavtaler det siste året. Dette har gjort at flere er blitt bevisst på problemstillingen med overfakturering og dårlige strømavtaler. Det er grunn til å anta at resultatene for strømselskapene derfor vil bli dårligere for neste årsregnskap.

Regjeringen har allerede foreslått å inndra superprofitten som kraftprodusentene mottar. Finans Norge-sjefen har uttalt at dette er en internasjonal skandale.