Den svenske statsministeren og energiministeren under pressekonferansen denne uken da landets strømstøtteordning ble presentert.   Foto: Stillbilde fra direktesending av pressekonferansen
Den svenske statsministeren og energiministeren under pressekonferansen denne uken da landets strømstøtteordning ble presentert. Foto: Stillbilde fra direktesending av pressekonferansen

Strømstøtte-skandale i svenske sosiale medier

Det er full krig i sosiale medier mellom nord og sør i Sverige etter at Regjeringen denne uken presenterte landets strømstøtteordning som bare gir støtte til de i sør. De som bor i nord har avdekket at dette er en skandale for ingen i regjeringen er fra nord, og de har det kaldere og har dessuten blitt frastjålet naturområder til vindkraft mens de i sør sier nei til alt. Enkelte kaller nå medlemmer av regjeringen både jævler og det som verre er. 

Den nye svenske regjeringens forslag om strømpriskompensasjon som ble lagt fram torsdag denne uken har allerede splittet det svenske folket i nord mot sør. Nå hagler skandalebeskyldninger og regjeringen og dens medlemmer får gjennomgå på sosiale medier skriver Aftonbladet.

Den svenske ordningen som kalles «Høykostnadsbeskyttelsen» innebærer at de som bor i sør får 50 eller 79 øre öre per forbrukt kilowattime, avhengig av hvilken sone forbruket skjer. De som bor i nord får derimot ikke noen støtte.

– Så sint på den nye regjeringen! De skal innføre like strømpriser i hele landet, selv om vi i Norrland fikk naturen vår ødelagt allerede for 100 år siden takket være vannkraft. Hvis vi snur dette, når får vi bedre veier og billigere mat, tog, likeverdig helsevesen og flyforbindelser til samme pris som dem her oppe? skriver en norrbottning i følge den svenske avisen.

Debatten er ganske lik den som var i Norge i fjor vinter da vår egen strømstøtte ble innført. Som hos oss peker også svenskene i nord på at de står for mye av kraftproduksjonen og har avsett naturområder.

– Den største vindparken i Sverige ligger i Piteå, her oppe hvor vi har et enormt overskudd av strøm. Og så ser du disse kommunene i Sør-Sverige, de betaler en høy strømpris nå. Men jeg synes det er helt riktig, for de sier kategorisk nei til vindkraftutbygging i egne kommuner. Selv om de virkelig trenger strømmen, sier de nei. Det er ganske skummelt, sier en næringsdrivende i eiendomsbransjen til Aftonbladet.

På spørsmål om hva han synes om at bare folk og næringsliv i Sør-Sverige får støtte, så sier han til Aftonbladet at det er skandaløst.

På samme måte som hos oss, blir det også av svenskene i nord pekt på at det er kaldere i nord enn i sør og at dette må hensyntas ved støtteordningen og på samme måte peker flere på at det nå må bli stans på eksporten av strøm og at dette er løsningen. Enkelte peker også på den norske ordningen, og mener at den er mye bedre enn det svenskene nå har fått.

Den nye svenske regjeringen begynner nå å merke noe av den samme språkbruken i sosiale medier som vår egen regjering har fått merke siden strømpriskrisen inntraff i fjor senhøst. Regjeringen blir beskrevet som en «hån mot Norrland» og ministre blir kalt både jævler og det som verre er, i følge det Energinytt24 selv ser i enkelte svenske facebookgrupper i dag.

På ett punkt skiller den norske kritikken seg fra den svenske. Vår egen regjering har medlemmer også fra nord, blant annet både forsvarsminister og landbruksminister. Slik er ikke den svenske sammensetningen. Der er det ingen medlemmer fra nord, i hvert fall ikke i følge det vi leser på sosiale medier i dag.

– Hele denne regjeringen er en hån mot hele Norrland. Ikke en eneste jævla minister er fra nord i Dalarna. De ser fortsatt på oss som en koloni, det har de faktisk gjort siden Axel Oxenstiernas tid på 1500-tallet. Han var datidens Wallenberg og sa at «i Norrland skal vi få et nytt India». Det er slik de behandler oss, skriver en og får gjengitt uttalelsen i sveriges største avis.