Kong Harald under slottsmiddagen i går kveld da han spøkte om å spare strøm. Foto: Stillbilde fra direktesending.
Kong Harald under slottsmiddagen i går kveld da han spøkte om å spare strøm. Foto: Stillbilde fra direktesending.

Tåler vi at Kongen fleiper med strømsparing?

Kongen spøkte om strømsparing under slottsmiddagen i går. Det kan være ulike tolkninger av det han sa. Jeg tolker det som at han siktet til strømsparing for å unngå rasjonering og unødvendig høye strømpriser, og ikke strømregningen slik enkelte synes å ha misforstått. Jeg synes spøken klart lå innenfor det som er bra. Du kan si hva du mener i avstemningen nedenfor.

I går spøkte Kongen om seg selv, Dronning Sonja og Stortingsrepresentantene. Han spøkte blant annet om den badstuen til representantene som var blitt stengt ned og sa det var mulig at de ville «oppleve en noe dunkel belysning her i kveld. Det er ikke fordi vi er blitt mer lyssky, men fordi vi må spare på strømmen. Her har vi lært av Stortinget, så det kan være at det også blir noe kjøligere i tussmørket sa han.

Dette fikk enkelte til å reagere, blant annet debattredaktør i Avisa Nordland Børre Arntzen som kort tid etter la ut denne tweeten:

Kongen fleiper med høye strømpriser, mens folk som virkelig sliter med de samme prisene betaler hans strømregning. Usmakelig.

Flere aviser har skrevet om dette som sak i dag, og at det også er mange andre som har reagert negativt på den kongelige uttalelsen i sosiale medier.

Til TV2 har Arntzen utdypet tweeten i dag. Han sier da at han syntes det så veldig ovenfra og ned ut å stå stivpyntet på slottet med masse stivpyntede gjester, samtidig som du fleiper med høye strømpriser – utgifter som skaper store problemer for folk flest.

Personlig er jeg helt uenig med Arntzen. Det er to grunner til å spare på strømmen. Den ene er for å holde nede strømforbruket ut fra rasjoneringshensyn og holde prisnivået nede. Det hjelper alle i landet. Det var denne Kongen siktet til, for det var denne som var årsaken til at badstuen ble stengt. Den andre grunnen er for å holde strømregningen nede. Det hjelper bare en selv til å få lavere strømregning. Slik jeg ser det har Arntzen misforstått Kongen i spøken. Det er i hvert fall min tolkning og jeg synes spøken var klart innenfor og bra av Kongen.

Hva synes du.