Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fra Debatten forrige uke på NRK. Bilde: Stillbilde fra NRK-Debatten forrige uke sendingen
I morgen skal SP`s landstyremøte votere over makspris på strøm. Det kan bli nådestøt for finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Stillbilde fra NRK Debatten

Vedum innrømmer å ha lurt vanlige folk igjen – juksemaker pipelort

Regjeringen har hele tiden uttalt at det blir skattelette for vanlige husholdninger. Det ble også uttrykt av finansminister Trygve Slagsvold Vedum i går. I dag viser det seg at vi ble lurt igjen. 

Jonas Gahr Støre har hele tiden gitt uttrykk for at han vil gi skattelette til de med inntekter under 750.000 kroner, dvs. vanlige husholdninger. Da Trygve Slagsvold Vedum presenterte forslaget til neste års statsbudsjett i går, var dette gjennomgangsmelodien. Nå viser det seg av vanlige husholdninger ble lurt igjen.

Vedum regnet nemlig feil, og glemte å ta med skatteposten økning i bilavgifter, herunder økning av elbilavgiften. Bare denne utgjør 1,3 milliarder kroner. Hvordan han har glemt dette er uforståelig. Det er ikke hvordan Vedum definerer det som er avgjørende, men hvordan det påvirker folk. Det Regjeringen hele tiden har sagt, er at det samlede skattetrykket skal bli lavere.

I dag gir derfor Vedum «Ny presisering» via Aftenposten. Overskriften er at Regjeringen ikke regnet med nye bilavgifter i skatteløftet sitt». Med dette innrømmer Vedum at husholdningene får en skatteskjerpelse på 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet – hvis du regner med nye elbilavgifter.

Presiseringen er ingen unnskyldning for å bryte også løftet om redusert skattetrykk for vanlige husholdninger.

Dersom en samtidig med dette dessuten plusser på den økte momsen som følge av de forhøyede strømprisene, vil det slik jeg vurderer det, tilkomme ytterligere «skatter» for vanlige husholdninger som han heller ikke har regnet med.

Dette er juksemaker pipelort og det som verre er.

Forslaget innebærer dessuten at det Vedum har lovt om lavere fastprisavtaler sannsynligvis ikke vil stå seg. I hvert fall om en lytter til hva de sier om budsjettet, de som eventuelt skulle gi slike avtaler til vanlige folk.

Regjeringen fastholdt i budsjettforslaget i går at strømstøtten som er i dag skal fortsette frem til november neste år, og ikke oppjusteres ytterligere. Det betyr at når vintermånedene har lagt seg, senkes strømstøttesatsen ned til 80 prosent igjen, og økes igjen først neste vinter.