Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen presses nå av Audun Lysbakken og SV til å gjøre det dyrere med dieselbil og billigere med elbil. Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen presses nå av Audun Lysbakken og SV til å gjøre det dyrere med dieselbil og billigere med elbil. Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Statsbudsjettet: 44,7 milliarder til strømstøtte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la nettopp frem forslaget til statsbudsjett for 2023 i Stortinget. Her fremgår det at han foreslår at det settes av 44,7 milliarder til strømstøtte frem til november 2023.

I forslaget til statsbudsjett for 2023, som nettopp ble presentert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget, fremgår det at Regjeringen foreslår at det settes av 44,7 milliardar kroner, som skal dekke strømstøtteordningen frem til november 2023.

Regjeringen økte satsen for støtte fra 80 til 90 prosent for strømpriser over 87,5 øre, med virkning fra forrige måned. Det ligger i forslaget at dette videreføres frem til november neste år, for januar-mars og oktober-desember, og 80 prosent for øvrig, slik det har vært i år.

Dette utgjør ca. halvpartene av de økte inntektene Staten har som følge av de høye strømprisene.

Både statsminister Jonas Gahr Støre og Olje- og energiminister Terje Aasland har tidligere uttalt at strømstøtte-ordningen vil vare så lenge strømprisene er unormalt høye og at de følger nøye med på prisutviklingen.

I forslaget settes også av 1,1 milliarder til energieffektiviserende tiltak i husholdningene gjennom Enova.

Vedum foreslår også endringer for beskatning av kraftverk. Energi Norge sendte i går brev til Stortinget og advarte mot dette, og påpekte at forslaget ville medføre høyere strømpriser.

Elbiler vil for kjøpspris over 500.000 vil få 25 prosent moms i følge forslaget til Statsbusjett for 2023 fra Regjeringen. En Tesla til 1 million kroner, vil derfor bli ca. 120.000 kroner dyrere. FOTO: Getty Images


Som tidligere varslet av Regjeringen, foreslås også 25 prosent moms på elbilers kjøpspris over 500.000 kroner. En Tesla til 1 million vil derfor stige i pris med ca. 120.000 kroner.

Det foreslås også økt sats i omregistreringsavgiften for elbiler, slik at den kommer på samme nivå som øvrige personbiler, samt vektkomponent i engangsavgiften som skal gjelde for alle personbiler, også elbiler. Denne engangsavgiften blir 12,4 kroner pr. kg. av bilens egenvekt over 500 kg. En Tesla på 2000 kg, vil derfor få ca. 18.000 i økt engangsavgift.

Les mer om budsjettet her.