Statnett har hatt forhøyet sikkerhet ved alle sine anlegg siden februar, men vil ikke svare på om det er satt inn noen særlige tiltak mot kabelen til Tyskland. (Illustrasjonsbilde)
Statnett har hatt forhøyet sikkerhet ved alle sine anlegg siden februar, men vil ikke svare på om det er satt inn noen særlige tiltak mot kabelen til Tyskland. (Illustrasjonsbilde) FOTO: Getty Images/iStockphoto

Vil ikke svare på om tysklands-kabelen sikres særskilt mot sabotasje

Statnett har uttalt at de siden februar hatt forhøyet sikkerhet ved alle sine anlegg, men vil ikke svare på om det er satt i verk noen egne sikkerhetstiltak rundt utenlandskablene generelt og Tysklands-kabelen spesielt.

Energinytt24 har stilt spørsmål til Statnett om det er satt i verk noen særskilte sikkerhetstiltak eller undersøkelser for utenlandskablene. Vi har spurt om utenlandskablene generelt og tysklandskabelen spesielt.

Statnett vil ikke svare på dette, utover å gi det generelle svaret vi også mottok forrige uke, og som knyttet til sikkerhet for landets trafostasjoner.

Vi er i tett dialog med både sektormyndigheter og sikkerhetsmyndigheter og har hatt forhøyet aktsomhet rundt våre anlegg siden den russiske invasjonen i Ukraina. Vi vurderer kontinuerlig behovet for ytterligere tiltak ved våre anlegg i samråd med ansvarlige myndigheter, skriver Statnett i en epost i ettermiddag.

Det har i dag vært spekulasjoner i media både i Norge og de øvrige skandinaviske landene etter at Borholm plutselig ble uten strøm i dag tidlig. Spekulasjonene gikk på brudd i utenlandskabelen, som knytter strømnettet på Borholm til strømnettet i Sør-Sverige. Feilen viste seg i 12-tiden å være teknisk svikt lokalt på Bornholm, meldte Energinet på twitter for noen timer siden.