EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen er i tett dialog med alle EU-landene og Norge om både pristak på gass, eksportbegrensninger gjennom utenlandskabler m.m. Foto: EU-parlamentet

Von der Leyen åpner døren for EU-tak på gasspris for strømproduksjon

EU-kommisjonens leder har nettopp skrevet brev til EU-lederne i forkant av neste ukes møte i Praha, hvor vår egen energiminister skal delta.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har åpnet døren for et målrettet og midlertidig EU-dekkende tak (cap) for å dempe de skyhøye gassprisene og dempe markedsspekulasjoner. Det er særlig gass til bruk for produksjon av elektrisitet hun sikter til.

«Selv om gassprisene har sunket de siste ukene, er de fortsatt svært høye og legger en tung byrde på mennesker og økonomien vår,» skrev presidenten i et brev til EU-ledere nå rett i forkant av møtet som nå skal avholdes i Praha, hvor også vår egen energiminister Terje Aasland også skal delta i en uformell del neste uke.

«Vi bør begrense denne inflasjonspåvirkningen av gass på elektrisitet, overalt i Europa,» skriver von der Leyen i brevet.

Hun nevner i denne sammenheng at kommisjonen er villig til å diskutere et tak på prisen gasskraftverk må betale for gassleveranser for å produsere strøm. Dette vil i prinsippet utelukke gass som brukes til andre formål, som industriproduksjon og oppvarming av husholdninger.

Det er Euronews som melder om dette i ettermiddag.