En slik diger magnet på 200 tonn og 9 meter i diameter til bruk i et forskningsprosjekt for fusjonskraft, ble i går sendt fra Russland på vei til Frankrike. Foto: Iter-prosjektet Frankrike

NÅ: 200-tonn stor magnetring på vei fra Russland til Frankrike

I går skipet Russland en 200 tonn tung magnetring med 9 meter diameter til Frankrike. Der skal den inngå i et forskningsprosjekt om utvikling av ren kraft fra fusjon av hydrogen. 

Russland skipet i går en 200 tonn tung magnetring som nå er på vei til Frankrike. Der skal den inngå i et prosjekt om bygging av verdens største Tokamak eller kjernefusjonsverk.

Det er AFP som melder at den store magnetringen er blitt sendt til tross for sanksjoner som er ilagt Russland. Euronews omtaler saken nå i kveld. Dette forskningsprosjektet er ett av de få prosjektene hvor Moskva fortsatt deltar skriver AFP.

Et fusjonskraftverk gjør det motsatte av kjernekraftverk som splitter atom og utnytter energien som oppstår ved splittingen. Fusjonskraftverk utnytter i stedet energien som oppstår når hydrogen i gassform presses inne i et magnetfelt og får høy temperatur og derved fusjonerer eller blandes sammen med Helium.

Det har vært forsket på fusjonskraft i over 50 år i en rekke land og det franske prosjektet skal etter det opplyste være det største noen gang.

Magnetringen er den første av totalt 6 ringer som er produsert i Russland og skal transporteres til det franske programmet.

Slik vil det se ut når ringen senkes ned når den kommer frem. Foto: Iter-prosjektet, Frankrike

Du kan lese mer om Tokamak-prosjektet her.