Strømprisen stuper til rekordlave priser i morgen. Døgnprisen vil i Sør-Norge være laveste på mer enn ett år.
Strømprisen stuper til rekordlave priser i morgen. Døgnprisen vil i Sør-Norge være laveste på mer enn ett år. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Dramatisk fall i strømprisen – døgnpris på 46 øre/kWt i hele Sør-Norge

Dramatisk fall i strømprisen. I morgen blir døgnprisen i Sør-Norge bare 46 øre/kWt.

Strømprisene faller kraftig i morgen og døgnprisen er varslet å bli bare 46 øre/kWt for Sør-Norge, før moms, nettleie og eventuelle påslag og gebyr til strømleverandør.

Prisen for landsdelen vil derved bare bli noen få tiører høyere enn Midt-Norge og Nord-Norge, hvor den blir hhv. 28 og 18 øre/kWt. Den innebærer dessuten en halvering av døgnprisen i dag som var ned på grensen til strømstøttens innslagspunkt.

Vi kjenner heller ikke til at strømprisen noen gang har falt så betydelig fra en fredag til en lørdag. Dette som nå varsles av Nord Pool som morgendagens priser, er dessuten laveste priser som har vært siden i fjor høst, lenge før strømpriskrisen inntraff.

Det er også grunn til å tro at dette eller lave strømpriser fortsetter, da det er lave gasspriser og varmt vær i vente i tillegg til høy vindkraftproduksjon. Prisene på levering av strøm etter fremtidskontrakter for januar til mars er dessuten halvert den siste tiden, og det betyr at det ligger an til betydelige lavere priser for vinteren enn hittil antatt. Dette kan fortsatt endre seg og også til det enda bedre, særlig om det blir en varm og vindfull vinter med mye vindkraft og lavt forbruk.

Strømprisen i Sør-Norge vil dessuten være lav gjennom hele døgnet for landsdelen og variere mellom ca. 28 og 60 øre/kWt.

Prisene i Norge vil i morgen bli omtrent de samme som i Sverige. I Danmark vil den bli dobbelt så høy og i Storbritania og Tyskland nesten tre ganger så høy. Det betyr at det vil bli eksportert kraft fra Sør-Norge til både Storbritania og Tyskland i morgen. I Tyskland blir prisen 135 øre/kWt.

Frankrike vil få den høyeste strømprisen i Europa i morgen innenfor Nord Pools måleområde. Prisen vil her bli 144 øre/kWt.