Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending

Katastrofe for AP – faller 5,7 prosentpoeng til 16,9 prosent oppslutning

Arbeiderpartiet sliter med å kommunisere forslaget til statsbudsjett overfor vanlige folk. Nå faller partiet som en stein ned i avgrunnen, og er ca. halvparten av Høyre i oppslutning. Arbeiderpartiet får være glad for at det  ikke er mellomvalg hos oss. Eller er kommunevalg vårt mellomvalg neste år?

Ap faller dramatisk på Opinions partimåling for arbeiderbevegelsen (Fri Fagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå og Dagsavisen) og ender på 16,9 prosent oppslutning. Det er et fall på hele 5,7 prosentpoeng siden forrige måling, viser tall presentert av Frifagabevegelse.

– Dette er et sjokkerende dårlig resultat for Ap. Partiet sitter i regjering og har lagt fram et forslag til statsbudsjettet for neste år, men får tommelen ned fra velgerne, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til FriFagbevegelse.

Jonas Gahr Støre har all grunn til å være misfornøyd. Foto: Stillbilde av sending fra AP`arkiv

Det har ikke vært så lav oppslutning om Arbeiderpartiet siden 1906.

Det har over tid vært sterk misnøye fra arbeiderbevegelsen til regjeringens strømstøtte-ordning. Dette må legges til grunn som en medvirkende årsak til dagens dårlige tall.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter Støre og regjeringen men mangler hun støtte hos sine egne medlemmer? Foto: Trond Isaksen/LO FOTO: Trond Isaksen

Det er videre grunn til å anta at arbeiderbevegelsen nå også består av mange som er misfornøyd med regjeringens skattegrep mot kraftprodusentene. Dette innebærer høyere skatter for kraftprodusentene som har tjent milliarder av kroner på de høye strømprisene (enkelte har riktignok tapt en del på å «spille» overskuddene bort på den finansielle Nasdaq-børsen ved å gjøre dårlige vurderinger av fremtidsprisene).

Det har vært usedvanlig stor protest mot dette kraftgrepet fra en rekke AP-ordførere den siste tiden. De har også fått med seg en rekke andre, blant annet avisredaksjoner og lobbyister og ikke minst kraftdirektørene selv mot regjeringens budsjettforslag.

Disse ordførerne ønsker at deres egne kommuner skal forfordeles foran alle andre kommuner i landet med hensyn til «krigsprofitten» fra de høye strømprisene, og en kan vel anta at mange ikke har forstått hva regjeringen egentlig gjør; blant annet legge til rette for at strømprisene ikke skal overskride 70 øre/kWt ved å demotivere kraftbransjen fra manipulasjon av strømprisene overfor Nord Pool. Nord Pool selv advarte mot dette tidligere i høst da prisene var svært høye etter sommeren. Etter regjeringen la frem skatteforslaget, har norske strømpriser for første gang siden englandskabelen ble åpnet i fjor september, skilt seg fra de europeiske prisene. Det er vanskelig å se at ikke skattegrepet er en medvirkende årsak.

Støre og Arbeidepartiet får være glad for at det ikke er mellomvalg hos oss. Så kan vi håpe at han holder ut presset fra kraftprodusentene og tar inn overskuddet fra dem, og deler det bedre med oss som har betalt inn overprisen på strøm enn det han har gjort hittil, før det blir kommunevalg neste år. Eventuelt at han og Vedum når målet om at strømprisene skal ned til 70 øre/kWt med skattegrepet som nå blir gjort, ikke lang tid over nyttår. De har i hvert fall værgudene med seg for at det kan bli langt billigere strøm nå i vinter, enn det som tidligere er antatt.

Dagens måling viste for øvrig fremgang for alle partiene med unntak av Senterpartiet (ned 0,3 prosentpoeng og endte på 5,3), Venstre (ned 0,3 prosentpoeng og endte på 3,1) og gruppen Andre (ned 0,3 prosentpoeng og endte på 4,4).

Høyre hadde en fremgang på 2,1 prosentpoeng og er desidert største parti i oppslutning i dag med 32,3 prosent oppslutning. Fremskrittspartiet hadde en svak oppgang på 0,2 prosentpoeng og endte på 13,8 prosent oppslutning.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Erna Solberg og Høyre har nå nesten dobbelt så stor oppslutning som Arbeiderpartiet. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen FOTO: Hans Kristian Thorbjoernsen

Rødt og SV hadde også oppgang med hhv, 2,1 og 0,5 prosentpoeng, og endte med oppslutning hhv. 7,5 og 8,7 prosent. MDG gikk opp en halv prosentpoeng og endte på 3,4 og Krf gikk opp 1,1 poeng og endte på 4,5.