Nationen kunngjør novembermålingen i dag. Den viser stabilt flertall for de blå.
Nationen kunngjør novembermålingen i dag. Den viser stabilt flertall for de blå.

Erna og Sylvi kan styre kommende kommunevalg

Norstats novembermåling for Nationen ble kunngjort i dag. Den viser at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil slite på grunn av sin egen regjerings kraftpolitikk ved kommende kommunevalg. Det kan gjøre at Erna og Sylvi tar kontroll over kommunenorge fremover.

Stabilt rundt 20 prosent for Ap og 6 prosent for Sp, går regjeringspartia inn i ein krevjande lokalvalkamp skriver Nationen i dag samtidig med at resultatene fra den nasjonale novembermålingen utført av Norstat blir omtalt.

Dagens måling viser at de blå ville fått 87 og de røde 82 representanter på Stortinget om det var nasjonalt valg i dag. Som både Støre og Vedum har påpekt hver gang det har falt en måling de siste månedene, så er det nesten 3 år til neste valg. De tar det derfor med ro for sin egen del.

Nationens måling publisert i dag, viser at de blå har stabilt flertall. Foto: Screenshot fra opptak da Sylvi Listhaug ble presentert som eldre- og folkeminister i Solbergregjeringen 3. mai 2019.

Det er imidlertid snart kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det skal avholdes mandag 11. september neste år. Det er ikke lenge til det, og det er ikke overraskende at stadig flere ordførere fra regjeringspartiene allerede nå går ut i media og fremstår å være i opposisjon mot egne parti. Den siste tiden har det særlig dreid seg om regjeringens forslag til kraftskatt.

Det er all grunn til å anta at ordførerne fra regjeringspartiene gjør dette for å posisjonere seg til kommende lokalvalg. Kanskje partilederne Støre og Vedum bør holde en tilbaketrukket rolle i tiden fremover.

Sist ute er 17 ordførere fra AP og SP i Trøndelag som VG skriver om i dag. Disse sammen med en rekke andre ordførere, totalt 46 stk fra regjeringspartiene, har de siste ukene tilsynelatende gått til frontalangrep mot regjeringens forslag til kraftbeskatning som går ut over kraftkommunenes inntektsgrunnlag.

Som vi skrev i går, så er dette spørsmålet nå imidlertid avklart, da regjeringen har sikret seg flertall med SV.

Resultatene fra Nationens måling viser for øvrig at Erna Solberg og Høyre går 1,1 prosentpoeng tilbake og blir liggende på 29,4 mens Frp får 0,8 prosentpoeng opp, og blir liggende på 13,1 prosent oppslutning.

Størst endring er hos SV, som får 2,8 prosentpoeng tilbakegang og blir liggende på 7,3 prosent oppslutning. Gruppen med protestparti «Andre» går mest frem i prosent, og blir med 0,8 prosentpoeng opp liggende på 4,2 i oppslutning. Rødt går frem 1,5 prosentpoeng til 6,9.

Partileder Audun Lysbakken og SV går mest tilbake på dagens måling fra Norstat på oppdrag fra Nationen. Foto: Sosialistisk Venstreparti