USA tilbød seg å kjøpe dette reservekraftverket som Statnett la ut for salg (annonsen ovenfor), for å sende det til Ukraina. Det ønsket ikke Statnett, som i stedet solgte det til en ikke-navngitt aktør i Honduras.
USA tilbød seg å kjøpe dette reservekraftverket som Statnett la ut for salg (annonsen ovenfor), for å sende det til Ukraina. Det ønsket ikke Statnett, som i stedet solgte det til en ikke-navngitt aktør i Honduras.

Statnett valgte å sende reservekraftverk til Honduras i stedet for til Ukraina

Før Statnetts reservekraftverk i Nyhavna i Møre og Romsdal ble revet ned og levert til Honduras i september i år, fikk Statnett to tilbud. De ene var fra en ikke-navngitt aktør i Honduras og det andre var fra USA. USA ønsket å sendte kraftverket til Ukraina, men det tilbudet godtok ikke Statnett og sendte det derfor til den ikke-navngitte aktøren i Honduras. 

Reservekraftverket på Aukra i Møre og Romsdal ble demontert i september og fraktet ut av landet etter salg til Honduras. Nå viser det seg at det ikke bare var Honduras som ville kjøpe det, det ønsket også USA. De ville derimot sende det til Ukraina, men det godtok ikke Statnett som eide kraftverket. Dette skriver Aftenposten om i dag.

Kraftverket ble anskaffet i sin tid i forbindelse med det høye strømforbruket til Ormen Lange-prosjektet. Etter hvert strømmangelen mindre ved utbygging av mer nett og vindkraft, og det har derfor ikke blitt brukt de siste årene. Dette var grunnen til at Statnett ønsket å selge kraftverket, hvilket Statnett ble blitt kritisert for nå i sommer da vi her i landet selv fryktet å komme i en rasjoneringssituasjon. Denne annonsen la Statnett ut i forbindelse med salget. Annonsen er nå fjernet av Statnett.

Det er fortsatt ukjent hvem som har kjøpt anlegget. Statnett vil ikke opplyse annet enn at det er en «energiaktør», uten å angi denne nærmere.

Vi har ikke fått bekreftet av Statnett at bildet/annonsen vi har gjengitt er det aktuelle kraftverket men tid og oppgitt effekt samt utseende stemmer med det som er solgt til Honduras.