Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending
Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet faller hele 5,7 prosentpoeng på dagens måling, og ender på rekordlave 16,7 prosent i oppslutning. Stillbilde fra Stortingets direktesending

Støre advarer seg selv mot energinasjonalisme

Statsminister Jonas Gahr Støre har planer om å lage regler for eksportbegrensning av kraft når det er kritisk i norske vannmagasin. Nå advarer han seg selv.

Denne uka har statsminister Jonas Gahr Støre deltatt på nordisk toppmøte i Helsingfors sammen med statsministrene fra de andre nordiske landene og samarbeid på tvers av landegrensene har vært sentralt tema.

– I den kritiske situasjonen vi er i nå, med høye strøm- og gasspriser som rammer vanlige folk, industri, arbeidsplasser og økonomi, er det en fare for at vi alle blir mest opptatt av nasjonale forhold og hvordan vi sørger for egen kraftforsyning og at hvert land setter seg selv først, sier han til NTB.

Statsminister Støre har allerede lagt planer for norsk alenegang for de tilfellene at vannmagasinene er kritisk lave. Støres plan er at det da skal innføres eksportbegrensninger for å sikre norsk forsyningssikkerhet.

For disse planene om eksportbegrensninger har Støre fått kritikk fra flere andre europeiske land og både EU-kommisjonen og ESA følger nøye med hva Norge gjør. EU (ACER) kunngjorde nylig at slike begrensninger verken burde innføres av noe land eller kunngjøres i det hele tatt.

Norske vannmagasiner var kritisk lave i sommer men nå i høst har mye nedbør fylt dem opp og flere er på normalnivå ut fra årstiden. Det er derved ikke like prekært for statsministeren å innføre slike begrensninger som det var nå i sommer og tidlig høst.