Mardalsfossen ligger i et verna naturreservat. Stortinget ønsker nå at slike verna vassdrag skal vurderes utbygd med moderne kraftverk.
Mardalsfossen ligger i et verna naturreservat. Stortinget ønsker nå at slike verna vassdrag skal vurderes utbygd med moderne kraftverk. FOTO: ShutterstockBilde 1 av 1

EU er nå mer opptatt av å verne norske vassdrag enn det vi selv er

EU har nå fokus på vann, og intensiverer kampen om å sikre vannet i medlemslandene. For Norge som EØS-medlem er dette relevant, særlig nå som Stortingets Energi- og miljøkomite har bestemt at det skal være fritt frem å bygge ut mer vannkraft i verna vassdrag.

EU intensiverer nå kampen om å sikre Europas vassdrag. For tre dager siden la Europakommisjonen ut en høring for å få medlemslandenes (og EØS-landenes) innspill til den europeiske strategien for vann-robusthet (Water Resilience). Dette kan få betydning for Norges ønske om å bygge ut vannkraft i verna vassdrag.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget traff følgende vedtak til innstilling samme dag:

«Det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende effekt, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable.»

Vedtaket er ikke begrenset til utbygging som har flomdempende effekt. Utbyggingen kan også dreie seg om vannkraft for å fremskaffe mer kraft i nettet for å holde strømprisene nede.

Det var Frp som fremmet forslaget om å nærmest oppheve reglene om vernede vassdrag for så vidt gjelder utbygging av vannkraft. Det fikk støtte i komiteen fra både AP, SP, H og Krf.

Dette betyr at det sannsynligvis ligger an til at dette kan bli flertalls Stortingsvedtak som både regjeringspartiet AP og de øvrige nevnte partiene stiller seg bak.

EU har imidlertid utarbeidet en rekke direktiver som setter begrensninger for utbygging i vassdrag, for eksempel Habitatdirektivet (92/43/EØF). Det er langt fra fritt frem å bygge i vernede vassdrag.

Direktivene er innlemmet i EØS og gjennomført i Norsk rett, blant annet i Naturmangfoldloven.

Etter EØS-loven går disse bestemmelsene foran andre lover som Stortinget har bestemt eller vil bestemme i fremtiden (EØS-rett har forrang i norsk rett). EØS-loven § 2 lyder slik:

Bestemmelser i lov som tjener til å oppfylle Norges forpliktelser etter (EØS)avtalen, skal i tilfelle konflikt gå foran andre bestemmelser som regulerer samme forhold. Tilsvarende gjelder dersom en forskrift som tjener til å oppfylle Norges forpliktelser etter avtalen, er i konflikt med en annen forskrift, eller kommer i konflikt med en senere lov.

Energi- og miljøkomiteen utelot å drøfte denne EØS-problemstillingen.

Det gjenstår å se om Stortinget tør treffe et vedtak i samsvar med innstillingen fra Stortingets Energi- og miljøkomite uten å samtidig drøfte forholdet til EØS.

Det er grunn til å anta at Naturvernforbundet vil gå til sak.